A+ A A-

Upravni sud odbacio mogućnost referenduma za džamiju u Ljubljani

Ljubljana, 23. juni 2009. godine, (MINAS) - U ponedjeljak, 22. juna 2009. godine, Gradska uprava Grada Ljubljane, odnosno gradonačelnik Zoran Janković i Islamska zajednica u Republici Sloveniji dobili su odluku Upravnog suda Republike Slovenije s kojom je isto odlučilo da referendum vezano za izgradnju džamije u Ljubljani, odnosno munare nije moguć i dozvoljen. Odluka suda je konačno, a Mihel Jarc kao gradski vijećnik koji je pokrenuo tužbu, nema pravo žalbe.

Lokacija za džamiju

U utorak, 23. juna 2009. godine, gradonačelnik Zoran Janković na svojoj redovnoj novinarskoj konferenciji, upoznao je javnost sa odlukom suda i kazao da je prije početka koferencije potpisao dokument s kojim će Gradska uprava objaviti odluku o izgradnji džamije u Službenom listu Republike Slovenije.

Podsjetimo da je Islamska zajednica u Republici Sloveniji, 31. decembra 2008. godine, kupila 11.364 m² zemljišta na kojem planira graditi Islamski vjerski i kulturni centar u Ljubljani. Cijena zemljišta iznosila je 4.568.328,00  EUR. Za konačnu isplatu IZ-a uzela je kredit od banke u visini 2.650.000,00 EUR.

U proteklih pola godine, IZ-a bila je blokirana da nastavi aktivnosti vezano za izgradnju džamije. Uvjet za nastavak projekta jeste objavljivanje odluke Gradskog vijeća Grada Ljubljane u Službenom listu s kojom se omogućava IZ-i da gradi džamiju na kupljenoj lokaciji. Sada su otklonjene sve prepreke. U narednim danima odluka će biti objavljena u Službenom listu, a IZ-a u suradnji sa advokatom Mirom Senica objavit će već pripremljeni međunarodni natječaj za idejno rješenje buduće ljubljanske džamije. Nakon izabranog projekta, IZ-a će tražiti građevinsku dozvolu za početak izgradnje. Očekujemo da na tom putu nećemo imati dodatnih prepreka.

No, muftija dr. Nedžad Grabus izjavio je za medije da je IZ-a u Sloveniji i muslimani u Sloveniji nakon četrdeset godina spremni na sve pa čak i na sve opstrukcije koje bi se mogle pojaviti vezano za ovaj projekat. Na pitanje kako komentira odluku Upravnog suda, kazao je da je očekivao takav rasplet događaja, a za Mihaela Jarca kazao je da je to dobar čovjek koji se već dugo bavi pitanjem džamije. Vjerojatno će na koncu nešto i donirati za džamiju. Muftija Grabus zadovoljan je sa akcijom sakupljanja sredstava. Recesija koja je u međuvremenu došla utjecala je i na projekat izgradnje džamije, ali dolazak mjesec ramazana ohrabruje nas kada govorimo o ovom projektu, kazao je muftija Grabus.

U mjesecu maju napunilo se četrdeset godina otkako su muslimani pokrenuli projekat izgradnje džamije. Nakon četrdeset godina zaista je vrijeme da Slovenija omogući početak izgradnje, jer se radi o Evropskoj zemlji, članici Evropske unije koju obavezuju određene deklaracije o ljudskim pravima, a izgradnja džamije jeste ljudsko pravo muslimana u Sloveniji.