A+ A A-

Svečano otvoren mesdžid u Sežani

Sežana, 20 juni 2009. godine, (MINAS) - U subotu, 20 juna 2009. godine, svečano je otvoren mesdžid u Sežani. Grad Sežana nalazi se na jugozapadu Slovenije na granici sa Italijom. Od Trsta je udaljena oko 10 kilometara.

Sabor IZ-e u Sloveniji, 12. decembra 2005. godine, donio je odluku s kojom je registrirao Odbor IZ-e u Sežani. Slijedila je registracija na Uredu za vjerske zajednice Vlade Republike Slovenije koji je registrirao Odbor IZ-e u Sežani, 26. juna 2006. godine, kao sastavni dio Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Prostorije za mesdžid kupljene su 28. aprila 2009. godine. Bile su potrebne adaptacije, a dodatno je bilo potrebno izgraditi abdesthanu. Renoviranje je izvedeno u dobrih mjesec dana uz nesebičnu angažiranost džematlija iz Sežane, a posebno g. Zulbehara Kazimoskog i Asima Iriškića.

Zbog velikog broja džematlija koji su se odazvali pozivu, svečanost je organizirana u dvorani Obrtne zbornice u Kraškoj ulici 6 u Sežani. Program su izveli imami iz Slovenije: Ifet Suljić, Ramo Muzaferović, Fahrudin Smajić, Sead Karišik, Senad Karišik, Mustafa Gavranović, Samir Jusić, Nevres Mustafić, Redžep Hodžić i muallima Ela Porić. Svečanosti su prisustvovali i zamjenik muftije Ibrahim ef. Malanović, predsjednici izvršnih odbora medžlisa iz Ljubljane h. Midhat Alagić, iz Maribora h. Hilmo Avdić, iz Postojne h. Zahid Mehić, iz Kopra h. Zijad Svraka, član Sabora IZ-e u Sloveniji g. Liman Ajdinoski i drugi.

Na početku svečanosti prisutne je pozdravio imam Šaban Kazimoski koji obavlja imamsku dužnost u Sežani. Prisutnima je zaželio iskrenu dobrodošlicu. Izrazio je svoje zadovoljstvo i radost da su konačno u Sežani uspjeli osgurati prostorije u kojima će moći izvoditi vjerske aktivnosti. Zahvalio se je svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovog projekta. Posebno se zahvalio u ime Izvršnog odbora medžlisa i u svoje ime vodstvu IZ-e u Sloveniji na čelu sa muftijom dr. Nedžadom Grabusom koje je imalo sluha za sve zahtjeve i molbe muslimana koji žive u Sežani i okolini.

Na svečanosti je prisustvovao i glavni svećenik iz Sežane g. Aleksander Skapin koji je kratko pozdravio prisutne. Zahvalio se za poziv i izrazio svoju radost što je i IZ-a dobila svoje prostorije u Sežani. Po njemu svaki čovjek zaslužuje primjereno i dostajanstveno mjesto gdje može manifestirati i prakticirati svoju vjeru. Očekuje, da će biti suradnja između IZ-e i Katoličke crkve u Sežani i dalje plodna i korisna. Čestitao je muslimanima u Sežani na novom početku i otvorenju novih prostorija.

U ime gradonačelnika Sežane svečanosti je prisustvovao g. Rudolf Pečar, predsjednik odbora za kulturu Općine Sežana. Svoj govor počeo je sa selamom »Esselamu alejkum« za što je dobio ogroman aplauz. U ime Općine Sežana čestitao je predstavnicima IZ-e za kupovinu i otvorenje prostorija. Uvjeren je da će muslimani i IZ-a obogatiti duštvo u kojem živi, odnosno grad Sežanu koja je otvorena za svakoga.

Na kraju se i muftija dr. Nedžad Grabus obratio prisutnima. Zahvalio se h. Šemsi Aleševiću kao najvećem donatoru za kupovinu mesdžida u Sežani, imamu Šabanu Kazimoskem, predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Sežana h. Ahmedu Salkoskem i h. Remziju Demiralieskem kao idejnom pokretaču i organizatoru IZ-e u Sežane, za sav trud i angažiranost kojeg su uložili u projekat kupovine i renoviranje prostorija u Sežani. Kazao je također da Islamska zajednica u Republici Sloveniji nije misionarska zajednica, već se bavi, prije svega, s ljudima koji su rođeni u islamu i došli su u Sloveniju iz različitih sredina. Naša poglavitna zadaća jeste nuditi ljudima uvijete za lakše prakticiranje vjere i brinuti se za duhovnu dimenziju života. Raduje me da imamo kao IZ-a veoma dobre odnose sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, Rimokatoličkom, Evangeličanskom i Pravoslavnom crkvom. Nadam se da će tako biti i u Sežani. Dozvolite mi da citiram kur'anski ajet u kojem Uzvišeni Allah kaže: »O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali...« (Kur'an, 49 - 13) Božja volja je bila da smo se rodili u odrđenoj porodici, da smo se rodili u određenoj okolini: islamskoj, kršćanskoj, židovskoj ili nekoj drugoj. Čak ni svoje ime nismo sami izabrali. Svi smo ljudi koji imamo slične potrebe. Zato je potrebno iskoristiti priliku da se što bolje upoznamo međusobno, između ostalog kazao je muftija Grabus uz čestitke okupljenim građanima Sežane za kupovinu i otvorenje novog mesdžida.

Sekretar IZ-e Nevzet Porić na kraju svečanosti ponudio je mogućnost okupljenim da se nadmeću za privilegiju otvorenja mesdžida u Sežani. Prva ponuda bila je hiljadu eura. Ponude su se redale sve do 5.000,00 eura, koju je dao g. Nevrus Demirsoki. Na kraju kad su svi mislili da će g. Demiroski otvoriti mesdžid, javila se hadži Senija Alešević koje ponudila svotu više od 5.000,00 eura u ime svoje djece. Prepuna dvorana ustala je na noge i počela sa učenjem tekbira koji je označio pobjednika, odnosno pobjednicu ovog nadmetanja.

Nakon dove, okupljeni vjernici i vjernice uputili su se prema mesdžidu u Partizanskoj ulici 70 na čelu sa h. Senijom Alešević koja je prepustila svome sinu Bilalu da otvori vrata novog mesdžida. Kao znak zahvale i pažnje, muftija dr. Nedžad Grabus u ime IZ-e u Sloveniji podario je pijevod Kur'ana porodici Alešević kojeg je pruzeo sin Bilal.

Nakon otvorenja klanjan je podne namaz u novom mesdžidu kojeg je predovdio muftija dr. Nedžad Grabus.