A+ A A-

Poruka muftije travničkog

Otvaranje manifestacije 499-tih dana Ajvatovice

Poruka muftije travničkog 

Braćo i sestre, dame i gospodo, dragi prijatelji,

Umni ljudi su kazali:''Narod koji drži do svoje tradicije ima pravo na samopoštovanje i ima pravo zahtijevati od drugih da ga poštuju a narod koji ne drži do svoje tradicije nema samopoštovanje i ne može očekivati od drugih da ga poštuju.''

Ajvatovica je naša povijesno-višestoljetna tradicija i zbog toga joj prilazimo sa velikom dozom odgovornosti i emaneta. Proteklih godina smo naglašavali njenu izvornost i snagu njene duhovnosti koja je imanentna svakom od nas, bilo da je riječ o sakralnoj ili svjetovnoj, profanoj ili svetoj. Bez obrzira o kojoj duhovnosti je riječ svaka od njih oplemenjuje čovjeka i ukazuje na narav ljudskog bića koje je u osnovi dualističko.

Iskonska potreba da se drugom pomogne, pruži ruka podrške i riječi utjehe, utemeljena na duhovnosti, čovjeku daje nadu i obezbjeđuje smisao života ljudskog roda, u čemu prepoznajemo duh Ajvatovice a što joj obezbjeđuje povijesnu vrijednost u srcima ovih ljudi.

Namjera Organizacionog odbora ovogodišnjih dana Ajavatovice je bila da i za ovogodišnje dane ponudi bogat i sadržajan vjerski, kulturni i sportski program što smo i učinili a da li smo u tome uspjeli ocjenu će dati posjetioci i učesnici ovih programa.

Raduje nas da se u bližoj okolini Prusca već razmišlja i govori o 500-toj Ajvatovici. To nas u velikoj mjeri obavezuje i pokreće ka reformama pristupa Ajvatovici koje duh vremena kao nužnost pred nas postavlja. Očekujemo da društvo u užem i širem smislu a prusački ambijent u ovom kontekstu, posebno, treba imati veću naznaku sakralne i svjetovne duhovnosti.

Isto tako se osjeća potreba za još snažnijim poduhvatima na obnovi infrastrukture ovog kraja. Vjerujemo da će se iznaći sredstva za rekonstrukciju oštećene Hasan Kafijine džamije te da će njena rekonstrukcija uslijediti uskoro.

Nadamo se da će apel Organizacionog odbora dana Ajvatovice uroditi plodom te da će ulice i mahale u Pruscu biti slobodne od prodajnih tezgi, radi ugođaja, nesmetana prohoda i boravka posjetilaca, te da će se lokacije za prodaju hrane i halal pića na vrijeme odrediti i odabrati.

Osjećam za potrebu naglasiti da se na Ajvatovicu dolazi radi duhovnog ozračja čovjeka a ne radi narušavanja istog. Očekujem da ćemo svi u ovogodišnjoj Ajvatovici osjetiti duh nade, topline, radosti i odgovornosti za očuvanje njene izvornosti.

Ovogodišnja Ajvatovica je u znaku mevluda, mevludskog šerbeta, druženja i radosti a vjernici znaju način kako se ide i odlazi i kako dolazi na mevlud.

U ime Organizacionog odbora ovogodišnjih Dana Ajvatovice zahvaljujem se svim  učesnicima ovogodišnjih programa koji su se odazvali na naš poziv da budu učesnici 499-te Avjatovice.