A+ A A-

Delegacija Muftijstva zeničkog boravila u zvaničnoj posjeti Medžlisu IZ Rijeka

U četvrtak i petak 11. i 12. 06. 2009. godine delegacija Muftijstva zeničkog, na čelu sa muftijom mr. Ejub ef. Dautovićem, boravila je u zvaničnoj posjeti Medžlisu IZ Rijeka, gdje se susrela sa glavnim imamom Medžlisa IZ Rijeka Hajrudin ef. Mujkanovićem i predsjednikom Medžlisa gosp. Mujom Isićem sa saradnicima.

Predsjednik i glavni imam upoznali su muftiju sa aktivnostima Medžlisa IZ Rijeka, posebno sa planovima na izgradnji Islamskog centra. Nakon susreta sa čelnicima Medžlisa, u mesdžidu koji je smješten u centru grada, klanjan je džuma-namaz. Hutbu je održao muftija zenički, koji je, između ostalog, ukazao na obavezu prema vjeri, porodici i domovini, kao i na strateški značaj izgradnje Islamskog centra u Rijeci.

Nakon džuma-namaza delegacija je posjetila lokaciju na kojoj je planirana izgradnja Islamskog centra sa džamijom u Rijeci. Postavljanje kamena temeljca za pomenuti Centar palnirano je za jesen tekuće godine. Riječka džamija će biti nova kulturološka činjenica u gradu Rijeci i Primorju. Iako muslimani tamo žive zadnjih 50-ak godina, džamija će ih ipak upisati u kulturnu i religijsku sliku ovoga dijela Hrvatske.

Istog dana, muftija je sa saradnicima posjetio preduzeće ‘'Alfacommerce'' d.o.o. gdje se susreo sa generalnim direktorom preduzeća gosp. Teufikom Čočićem. Preduzeće ‘'Alfacommerce'' d.o.o. osnovano je 1991. godine, a u vlasništvu je porodice Čočić.