A+ A A-

Luksemburg: Pripreme za Dan sjećanja na Srebrenicu

Autor: Muhamed Ćeman

Kao što je već poznato, na inicijativu reisu-l-uleme u BiH Mustafe ef. Cerica, te zalaganjem Udruženja "Pokret Majki enklave Srebrenice i Žepe", kao i Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, Evropski parlament je 15. januara ove godine donio rezoluciju u kojoj se 11. juli proglašava Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Da bi se taj dan dostojanstveno obilježio i u Luksemburgu, potrudio se relativno mladi džemat Muhamed ef. Rizvića (Centre Islamique au Luxembourg). Ovaj džemat je, zapravo, inicirao sastanak svih džemata, asocijacija i klubova u Luksemburgu, koji direktno ili indirektno postoje i djeluju u interesu Bošnjaka, s namjerom da 11. jula zajednički organizuju prikladan program s ciljem obilježavanja te tragične godišnjice.

Ohrabruje to sto se ogromna većina odazvala pozivu, tako da će u organizaciji obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici svoj doprinos dati:

1. Građani Srebrenice (S. Jasmin, M. Omer, M. Hasmir, M.Suljo, A.Senad, S. Abdurahman, K. Nedzad),
2. CIL - Centre Islamique au Luxembourg,
3. Humanitarna organizacija « Nova Bosna »,
4. FK « Zavidovici 94 »,
5. KSD « Bosna »,
6. AICS - Association Islamique et Culturelle du Sud,
7. Centre Culturel Islamique du Nord,
8. CCIE - Centre Culturel Islamique « Etelbruck »,
9. Klub « Prijateljstvo Luksembourg - Crna Gora »,
10. IGMG - Islamischen Gemeinschaft Milli Görüs,
11. ZSD - Zajednica sandzačke dijaspore,
12. UMA- Unija mladih aktivista,
13. Bosnjačko-demokratski Fond,
14. Udruženje Bošnjaka Kosova - "Vitomirica",
15. Udruženje "Sloga",
16. Mubina Isović (počasni konzul BiH u Luksemburgu),
17. FK FLAXWEILER - BEYREN
18. Faiz Softić (književnik).

Potrebno je naglasiti da broj učesnika nije konačan, već je data mogućnost da se priključi i svako drugo udruženje ili džemat koji u međuvremenu izrazi želju da doprinesu na bilo koji način u organizovanju obilježavanja 11. jula u Luksemburgu.

Iako se u Luksemburgu čekalo cijelih 14 godina da bi se obilježio 11. juli, te se samo nakon Rezolucije Evropskog parlamenta krenulo u realizaciju ovog projekta, raduje ipak činjenica da su bošnjački džemati i udruženja našli nešto zajedničko oko čega se mogu okupiti - a to je, nažalost, sjećanje na bošnjačke žrtve.

U nadi da ce sve proteći kako je planirano, ostaje nam da vidimo da li će organizatori biti na visini zadatka.