A+ A A-

Pismo KBSA New York Times-u

Članovi Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, krovne organizacije američkih i kanadskih Bošnjaka, su zaprepašteni izjavom William-a D. Montogomery-ja, bivšeg ambasadora SAD u Srbiji, u kojoj on poziva na referendum za nezavisnost Republike Srpske, manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH).

U njegovom obraćanju urednicima New York Times-a, 4tog juna 2009, on kaže, „Bosna je komplikovanija od toga. Tamo, u rješenje će se vjerovatno morati uključiti i neki drugi vid odnosa unutar Bosne kao i dozvola Republici Srpskoj, srbijanskom dijelu podjeljene zemlje, da održi referendum o nezavisnosti." Ovaj citat sam po sebi pokazuje koliko malo Montgomery zna o situaciji između Bosne i Hercegovine i Srbije. Srbijanski je oznaka tj. pridjev koji označava nešto što pripada Srbiji, što je geografski, historijski i politički netačno u ovom slučaju.

Njegovo mišljenje po ovom pitanju je miopično, opasno i uvrjedljivo za žrtve genocida i agresije protiv Bosne i Hercegovine. Svi Bosanci koji vole mir i zalažu se za slobodu se podsjećaju svakog dana na genocid koji je počinjen nad njima u dijelu teritorije trenutno pod kontrolom Republike Srpske i dalje. Davanje ovakvog mišljenja je također još jedan korak bliže realizaciji zacrtanog plana Slobodana Miloševića za ostvarenje Velike Srbije, zasnovanog na genocidu, po kojem svi Srbi treba da žive u jednoj državi, kao jedna nacija, jedna zemlja. Da li postoji razlog da na ovom prostoru postoje države bazirane isključivo na vjeri? Činjenica da se prostor koji se trenutno naziva Republika Srpska stvorio putem genocida i etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva pokazuje koliko je Montgomeryjev prijedlog za nezavisnost te teritorije apsurdan.

Svijet je slavio 65tu godišnjicu invazije na Normandiju 6tog juna ove godine, a sa njom i potvrdio zalaganje da će se demokratije svijeta u buduće boriti protiv stavova kao što je „jedna nacija jedna zemlja." Nedavna inicijativa u Parlamentu BiH da se 27mi januar proglasi danom sjećanja na Holokaust i 11ti juli danom sjećanja na žrtve Srebrenice nije prošao zbog protivljenja bosanskih Srba, delegata Republike Srpske (RS). Ovo se desilo samo par dana poslije slavlja 9tog maja, dana pobjede nad fašizmom.

Također je čudan i izbor trenutka kada je gdin. Montgomery odlučio da govori o ovoj temi. Ovog 7og aprila, Bosna je proslavila 17tu godišnjicu priznanja nezavisnosti od strane SAD kada se odvojila od bivše Jugoslavije. Podrška američkog naroda tokom agresije na Bosnu je imala za rezultat i američku intervenciju i bombardovanje srpskih snaga i pozicija u Bosni, što je dovelo do kraja agresije i genocida. Ovo zalaganje za dobrobit Bosne je nastavljeno od strane američke administracije i u poslijeratnom periodu.

Najsvježiji pokazatelj zalaganja SAD u Bosni je i posjeta potpredsjednika SAD Bidena koji je pozvao bosansku vladu da nastavi sa zalaganjem ka integraciju u EU i NATO. Američka ambasadorica pri UN Rosemary DiCarlo je 28og maja 2009 izjavila da je „suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine pažljivo sačuvan unutra Dejtonskog Ustava." SAD su se založile za dobrobit BiH kao jedan od ključnih sponzora Dejtonskog sporazuma.

Bosni treba centralizacija vlasti, članstvo u EU i NATO-u da bi bila nagrađena za podršku demokratije kod kuće kao i u inostranstvu, uključujući i podršku SAD sa kampanjama u Iraku i Afganistanu. Bilo bi puno bolje da je gdin. Montgomery pozvao srbijanske vlasti da uhapse najtraženije ratne zločince na svijetu uključujući i bivšeg generala srbijanske armije u BiH, Ratka Mladića, koji se već 14 godina krije u Srbiji uključujući i vrijeme dok je gdin. Montgomery bio ambasador u Srbiji. Ovog 11tog jula će se navršiti 14ta godišnjica masakra u Srebrenici, gdje je najmanje 8372 nevinih bosanskih civila mučki ubijeno a preko 30 000 hiljada prognano iz svojih domova tokom najvećeg genocida u Evropi od vremena Holokausta pa do danas. Čitava tvorevina Republika Srpska kao i ideja koja stoji iza nje služi za podsjećanje na masakr u srebrenici kao i na genocid počinjen nad Bosancima, a sve radi ostvarenja velikosrpske ideje i plana Slobodana Miloševića da se stvori jedna zemlja, jedan životni prostor za sve Srbe.

Haris Alibasic

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)