A+ A A-

Obnovljen bošnjački džemat i priključen IABNI

Rochester,NY

Veliku podršku u ovom hajirli poslu dali su nam predsjednik i glavni imam IABNE dr. Bajram ef. Mulić i dr. Senad ef. Agić

Sedamnaestog je maja 2009. godine u Rochesteru (SAD) održana obnoviteljska skupština  džemata, koji se, ovom prilikom, i zvanično prikljiučio Islamskoj Zajednici Bošnjaka u Sjevernoj Americi IABNI (The Islamic Association of Bosniaks in North America). Skupštini je prisustovao i dr. Bajram ef. Mulić, predsjednik  IABN-e i tom prilikom je održao prigodni govor. Budući da je bilo i pitanja od strane prisutnih džematlija, doktor Mulić je davao mudre odgovore i tako značajno doprinio našem ulasku u IABNU. Priključivanje Islamskoj zajednici  Bošnjaka u Sjevernoj Americi bila je dugogodišnja želja mnogih Bošnjaka nastanjenih u Rochesteru. Napokon, uz  nesebićnu podršku  glavnog imama  za Ameriku, dr. Senada ef. Agića , te već spomenutog predjsjednika IABNE, dr. Mulića i hafiza Nermina ef. Spahića, postali smo dio Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi. Nakon završetka obnoviteljske skupštine jednoglaso je usvojen prijedlog o prikljičivanju IABNI. Prisutne džematlije nisu krile radost  znajući da je 17. maj 2009. njihov novi početak.

 

Iskoristila bih ovu priliku da se i u ime našeg džemata zahvalim hafizu Nerminu ef. Spahiću koji je odigrao ključnu ulogu u procesu priključivanja našeg džemata IABNI. U svom obraćanju džematlijama, hafiz Spahić je govorio o važnosti ujedinjavanja, kako našeg tako i svih džemata, klubova i ostalih oraganizacija na području Amerike. Hafiz Spahić nam je stavio na raspolaganje i Pravilik o radu njegovog džemata kojeg smo, uz male izmjene, i usvojili na našoj obnovitesljskoj skupštini.

Sa nestrpljenjem smo čekivali ponovni dolazak doktora Mulića, jer je na prethodnom boravku među nama održao vrlo poticajno predavanje.

Uoči same obnoviteljske skupstine imali smo tevhid na kojem je prisutovao Dr. Bajram ef. Mulić. On je tom prilikom govorio o značaju našeg, bošnjačkog idenentiteta. Naglasio je da je naš budući uspjeh i snaga u našem jedinstvu i organizovanju kroz džemate, a zatim preko Mešihata u zajednički džemat svih muslimana širom svijeta - Ummet.

Budući da je dr. Mulić predsjednik IABNE ukratko nas je upoznao o ovoj instutuciji, njenoj važnosti i potrebi svakog džemata da se priključi njoj. Između ostalog upoznao nas je i sa novim IABNIM stimulansnim programom za sve nove džemate koji se priključe IABNI. Ovaj stumulasni program se odnosi i na to da se novi džemat pomogne sa po 1000 dolara na ime imamske mjesečne plaće za jednu godinu dana. Ovim činom se daje podrška u pravcu formairanja džemata i angažiranju imama u njima. Dr. Bajram ef. Mulić je to plastično obrazložio: "Vi odratite vaš dio posla, iskažite želju da formirate džemat i potom se obratite nama. Stojimo vam na raspolaganju za sve vrste pomoći."

Kad smo mogli mi obnoviti možete i vi formirati novi džemat, ako ga, već, nemate u svom gradu.

 

Aiša PURAK