A+ A A-

Obračunavanje zekata za kompanije u zekat kalkulatoru

Nastojeći pružiti što kompletnije informacije o ispravnom obračunavanju zekata, Ured za zekat je vršeći određene dopune i poboljšanja sadržaja ''Zekat kalkulatora'' uradio i dodatak za obračunavanje zekata za kompanije, koji bi trebao uveliko olakšati vlasnicima kompanija i menadžerima da obračunaju zekat na kapital kompanija.

Dodatak za obračunavanje zekata za kompanije sadržava dodatni obračun vrsta kapitala koje se uglavnom ne nalaze u obračunu namijenjenom fizičkim licima. Obračun obuhvata uobičajene vrste kapitala koje ulaze u aktivu i pasivu kompanija kao što su sirovine, repromaterijali, dijelovi, zalihe, dionice, pozajmice, finasijska zaduženja, roba u ograničenom vlasništvu...

Dodatak za obračunavanje zekata za kompanije nalazi se na dnu kategorija za obračun u ''Zekat kalkulatoru'' i trebao bi da posluži kao dobar osnov za obračun, a sva dodatna pitanja i pojašnjenja vlasnici kompanija i menadžeri mogu potražiti putem e-maila: zekat@rijaset.ba ili putem postavljanja pitanja i komentara na blogu o zekatu, koji se također, nalazi u ''Zekat kalkulatoru''.

Važno je napomenuti da se dodatak nadovezuje na već postojeću kategorije zekata na trgovačku robu i zekata na dionice, pozajmice, vrijednosne papire, nekretnine i u osnovi je prilagođen za kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom. Ured za zekat izražava nadu da će, ako Bog da, ovaj dodatak biti od pomoći našim poslovnim ljudima i da će oni svojim sugestijama doprinijeti eventualnim poboljšanjima i prilagođavanju za različite vrste poslovanja kompanija, jer je jedan od glavnih ciljeva Ureda ponuditi odgovarajući servis za sve zekatne obaveznike, članove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.