A+ A A-

U ponedjeljak počinju 499. "Dani Ajvatovice"

Ovogodišnji 499. „Dani Ajvatovice" počinju u ponedjeljak, 15. juna 2009. godine na platou Hasan Kafijine medrese u Pruscu. Tokom 14 dana trajanja manifestacije, publici u Travniku, Jajcu, Bugojnu, Busovači, Vitezu, Gornjem Vakufu, Livnu, Donjem Vakufu i Pruscu bit će predstavljeno 50 sadržaja, uz više od 2.000 učesnika.

Muftija travnički Nusret ef. Abdibegović istakao je na pres-konferenciji na platou Hasan Kafijine džamije u Pruscu, predsjednik Organizacionog odbora, da je u mozaiku bh. multikulturalnog načina života Ajvatovica jedan od vidnih identiteta bosanskog prostora.

"Želimo da kroz program ovogodišnjih "Dana Ajvatovice" pošaljemo glas duhovne potrebe čovjeka koji živi na ovom prostoru. Bez obzira na to da li došli iz BiH, Turske, Irana ili nekih drugih zemalja, smatramo da će svi učesnici ove vjersko-kulturne manifestacije doprinijeti tome. Čini mi se da je taj spoj duhovnosti, mevluda na bosanskom, turskom i perzijskom jeziku, najbolji uvod u narednu, jubilarnu, 500. Ajvatovicu", rekao je travnički muftija Nusret ef. Abdibegović.

Muftija travnički je naglasio da „Dane Ajvatovice" temeljimo na duhovnosti koja je u sjeni različitih talasa političkih događanja, promišljanja, ekonomskih kriza. Ovogodišnja manifestacija bit će prožeta mevludskim programom kojim ćemo pokušati naznačiti da se mevlud uči i na bosanskom, turskom, perzijskom, ali i arapskom jeziku.

Centralna svečanost i završnica manifestacije bit će održana u nedjelju, 28. juna, kada je planiran prolazak kroz Ajvaz-dedinu stijenu, učenje "kišne dove" i bogat vjerski program na Ajvatovičkoj livadi.

Na pres-konferenciji su govorili Huso Sušić, načelnik Donjeg Vakufa, koji je kazao da su i ove godine stvoreni svi preduvjeti za prijem velikog broja gostiju iz naše zemlje i inostranstva, te najavio skoru realizaciju projekta asfaltiranja puta prema Ajvatovici, vrijednog 2,5 miliona KM, za što je dosad osigurano 500.000 KM.

Glavni imami medžlisa IZ Donji Vakuf  i Bugojno Esad ef. Slipac i Vehid ef. Arnaut podsjetili su na značaj Ajvatovice u izražavanju snage vjere i tradicije i detaljnije govorili o sadržajima koji će se realizirati na području nnjihovih medžlisa.

Na pres-konferenciji bilo je govora i o rekonstrukciji Hasan Kafijine džamije urušene tokom nedavnog pokušaja postavljanja drenažne cijevi.

- Duša nam je vezana uz ovu džamiju. U želji da se rekonstruiše i izvuče vlaga iz objekta, desila se tehnička omaška i propust. Na džamiji je napravljena velika šteta. Odluka Federalne vlade da izdvoji 95.000 KM daje nam nadu da ćemo naredne godine, za 500. „Ajvatovicu", imati otvaranje Hasan Kafijine džamije i ponuditi je svjetskoj baštini za narednih 500 godina - izjavio je muftija travnički.