A+ A A-

Budući ambasador Slovenije u BiH posjetio muftiju

Ljubljana, 10. juni 2009. godine, (MINAS) - U srijedu, 10. juna 2009. godine, njegova ekscelencija g. Andrej Graseli posjetio je muftiju dr. Nedžada Grabusa u njegovom uredu u Grablovičevoj ulici 14 u Ljubljani.

Razlog ovog susreta bi je u tome da je g. Graseli prije odlaska u BiH želio čuti muftijino mišljenje vezano za situaciju u Bosni i Hercegovini kao i o životu Bošnjaka u Sloveniji

U razgovoru muftija Grabus upoznao je ambasadora o djelovanju Islamske zajednice u Sloveniji, njenoj organiziranosti, nacionalnom porijeklu njenih članova itd.

U nastavku govorio je o svom viđenju situacije u Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Vjerske zajednice, a posebno Islamska zajednica u BiH imaju važnu ulogu kada govorimo o BiH. Preporučujem Vam, da ostvarite kontakte sa vjerskim zajednicama i predstavnicima kulturnog života u BiH. Nažalost, u BiH ne postoji jedinstvena politika. Stoga bi bilo dobro, da vi kao ambasador budete neutralni kada govorimo o tri naroda u BiH. U Bosni je potrebno naglasiti evropsku perspektivu bez koje je teško zamisliti BiH. Evropa mora pomoći Bosni i Hercegovini na tom putu, jer to je njena moralna obaveza. BiH mora očuvati svoj državni identitet. Svi narodi moraju imati ista prava ali i iste mogućnosti. Vjerujem da će vam biti lijepo u Bosni i Hercegovini tokom trajanja vašeg mandata, između ostalog kazao je muftija Grabus.

Ambasador Graseli kazao je da je stav slovenske politike da BiH mora ostati cjelovita. Put prema Evropi je trnovit. No, nadam se da će brzo biti otklonjene sve prepreke za vizni režim te da će građani BiH nesmetano putovati u druge evropske zemlje. U nastavku g. Graseli upoznao je muftiju Grabusa da će Ambasada Republike Slovenije ubrzo otvoriti konzularni odjel u Banja Luci kako bi olakšala građanima BiH iz tog dijela Bosne dobivanje ulaznih viza za Sloveniju. Nakon otklanjanja viznog režima, konzulat će služiti za dobivanje radnih dozvola i slično.

Na kraju muftija Grabus zamolio je g. Graselija da kao ambasador pomogne IZ-i u Sloveniji vezano za projekat izgradnje džamije u Ljubljani. U BiH je registriranih oko stotinu i pedeset slovenskih firmi koje bi se mogle uključiti u taj projekat.