A+ A A-

Bošnjaci Prijedora i Kozarca nezadovoljni tempom identifikacije nestalih

Bošnjaci Prijedora i Kozarca u otvorenom pismu upućenom domaćim i međunarodnim predstavnicima i poglavarima vjerskih zajednica izrazili su ogorčenje zbog nedopustivo sporog procesa identifikacije žrtava progona i masovnih ubistava.

U zajedničkom otvorenom pismu predsjednika izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice Prijedor i Kozarac, Sudbina Musića i Teufika Kulašića, upućenom svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i državnim organima se kaže:

- Na osnovu zaključaka i uputa članova „Odbora za organizaciju zajedničkih šehidskih džennaza i sahrana identifikovanih žrtava rata nesrpske nacionalnosti" sa područja opštine Prijedor formiranog u okviru Medžlisa Islamske zajednice Prijedor i Kozarac, u ime hiljada članova porodica nestalih, nezadovoljni procesom pronalaska i identifikacije civilnih žrtava rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Prijedora i Kozarca, koristimo priliku da Vam se u ime svih onih koje zastupamo obratimo i ukažemo na situaciju koja je postala nepodnošljiva.

Naime, za 20-ti juli 2009. godine zakazana je ovogodišnja „Šehidska džennaza, sahrana i posljedni ispraćaj civilnih žrtava rata" identifikovanih u proteklih godinu dana i nažalost njihov broje je do danas samo dvanaest.

U ljeto 2006-te godine broj identifikovanih je iznosio 305, 2007-e godine 147, a prošle godine 101 identifikovana žrtva za koju su porodice dale saglasnost za ukop.

Od otkrivanja masovne grobnice „Stari Kevljani" u ljeto 2004. godine, osim nekoliko pojedinačnih grobnica i stalnih reekshumacija uzrokovanih učestalim greškama u identifikaciji, po ovom pitanju se na našem području ne radi ništa.

Imajući u obzir nevjerovatan obim zločina počinjenog nad nesrpskim stanovništvom opštine Prijedor, te broj od gotovo 1300 naših sugrađana nesrpske nacionalnosti za kojima još uvjek tragamo, smatramo da je naše nezadovoljstvo itekako opravdano.

Sve više u nama jača osjećaj totalne zapostavljenosti od strane većine institucija državnog i entitetskog nivoa no najbolnija zapostavljenost je ipak ova od strane Instituta za nestala lica BiH.

Svjesni činjenice da sudeći po radu organa istrage, tužilaštava i policijskih struktura, najveći broj onih koji su odgovorni za nestanak naših najmilijih neće stići ovosvjetska ruka pravde, živjeli smo u nadi da će barem pronalazak i identifikacija naših majki, očeva, braće, sestara, djece i prijatelja biti satisfakcija za bol koju već predugo nosimo u našim srcima a koja je postala neizdrživa.

S toga apelujemo na sve Vas koji ste moralno, profesionalno, pravno i materijalno u obavezi, da skrenete pažnju odgovornima na naše nezadovoljstvo kako bi, nadati se, počeli da rade svoj posao.

Od odgovornih tražimo da učine maksimum da se situacija poboljša te da javno odgovore na primjedbe koje iznosimo jer, kao čelni ljudi tijela koje organizira ove najtužnije redovne godišnje skupove nesrpskog stanovništva opštine Prijedor, razmatramo i mogućnost da ovogodišnju kolektivnu šehidsku džennazu, sahranu te posljednji ispraćaj identifikovanih civilnih žrtava rata s područja opštine Prijedor do daljnjeg odgodimo.

Ukoliko u skorijoj budućnosti ne dobijemo kvalitetan odgovor na naše primjedbe, kao znak našeg nezadovoljstva inicirat ćemo peticiju za smjenu svih onih koji su svojim nemarom doprinijeli da i 14 godina nakon potpisivanja „Dejtonskog mirovnog sporazuma" nismo u situaciji da pronađemo toliki broj svoje najmilijih i da ih dostojanstveno sahranimo.