A+ A A-

U Danskoj obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Ova tradicionalna manifestacija se u Danskoj održava treću godinu za redom.

Pokrovitelj manifestacije je Islamska zajednica Bošnjaka Danske sa svojim džematima.

Prvu godinu je manifestaciju održao džemat iz Svendborga.

Prošle godine manifestacija je održana u džematu Brande, gdje je specijalni gost bio dr. reis-ul-ulema Mustafa ef.Ceric.

Ove godine čast da bude organizator ove važne manifestacije je pripala džematu Esbjerg.

Vrijedne džematlije ovoga džemata su izvrsno organizovali ovaj zaista važan događaj za sve Bošnjake u Danskoj. I ove godine Bošnjaci iz Danske su dostojanstveno  i u velikom broju obilježili genocid u Srebrenici. Oko hiljadu ljudi iz svih džemata Danske prisustvalo je ovom dogadaju. Pored Bošnjaka medu prisutnima je bilo i dosta danskih građana. Gosti koji su ovaj put učestvovali u programu manifestacije su u potpunosti opravdali očekivanja prisutnih. Učesnici manifestacije u Esbjergu su bili :

  • Ambasador BIH u kraljevini Danskoj gospodin Muhamed Hajdarević
  • Gradonačelnik grada Esbjerga gospodin Jonni Satiup,
  • Gospođa Nataša Kandić direktorica fonda za humanitarno pravo,
  • Osman Suljić načelnik Srebrenice,
  • Hajra Ćatić,
  • Esma Palić,
  • Član danskog parlamenta Kim Mortensen i predsjednik Islamske Zajednice Bošnjaka Danske gospodin Abdullah Fejzić.

Najveću pažnju prisutnih je svojim izlaganjem, koje je bilo popraćeno dokumentarnim filmom, izazvao gospodin Amor Masović. Cijela sala je velikom pažnjom pratila Masovićevo izlaganje o masovnim grobnicama po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ovo potresno svjedocenje o vađenju bošnjačkih kostiju iz jama od Nevesinja, Mostara, Prijedora, okoline Sarajeva, Zvornika do Srebrenice nikoga u sali nije ostavilo ravnodušnim.

Gospodin Amor Masović na kraju svoga izlaganja pozvao je Bošnjake da se svi skupa nađu 11.jula 2009. na dženazi u Srebrenici.

Na kraju manifestacije  skupu  se obratio glavni imam za Dansku Nermin ef. Babić. On je svoje nadahnuto obraćanje završio dovom Uzvišenom Gospodaru.

Faruk Jakić