A+ A A-

Dan mekteba u Medžlisu IZ-e Sisak obilježen izletom

Posljednji dan vjeronaučne/mektebske godine Medžlis islamske zajednice Sisak proglasio je DAN MEKTEBA kada se završetak vjeronaučne godine obilježava prigodnom svečanošću na kojoj se dodjeljuju pohvalnice i nagrade najuspješnijim vjeroučenicima.

Ove godine Dan mekteba u Medžlisu IZ-e Sisak je obilježen na jedan drugačiji, za djecu još ljepši način. U organizaciji Medžlisa IZ-e Sisak organiziran je jednodnevni izlet u Cazin i Jezerski (izletište „Plandište") za 47-oro vrijednih polaznika vjeronauka iz Medžlisa. To je bila inicijativa muallimskog Vijeća na čelu sa glavnim imamom Alem ef. Crnkićem.

Prvo svratište bila je veleljepna džamija i džemat nadomak Cazina, džemat Gnjilavac gdje su nas dočekali džematlije i vjeroučenici na čelu sa imamom Refik ef. Crnkićem koji nas je proveo kroz prostor prostrane džamije te nas upoznao sa historijatom i aktivnostima ovoga džemata. Na kraju je svaki od učenika iz Siska primio prigodan slatki paketić od Odbora ovoga džemata. Nezaobilazna je bila medresa Džemaludin Čaušević koju smo posjetili i pregledali učionice, internat, restoran te druge popratne prostorije koje su sastavni dio kompleksa Medrese. Većina učenika je prvi put posjetila medresu te su bili oduševljeni čistoćom i urednošću koju su zatekli, a neki od učenika iz Siska su već kazali kako je upravo ta škola njihov odabir za srednju školu. Nakon Medrese spustili smo se u cazinsku čaršiju koju smo pješice prošli na putu prema Starom gradu odakle se prostire lijepa panorama grada Cazina. Ovdje smo otkrili kako je upravo to mjesto gdje su  naš efendija Alem i muallima Ilvana često ašikovali da bi se na kraju na tom mjestu i zaručili. Iako su sva djeca pljeskom i žamorom željeli da se ta scena reprizira samo za njih, mladenci nam nisu udovoljili.

Predah sa sladoledom i ručkom imali smo u restoranu Čardak pokraj stare ženske medrese .

Naš put se nastavio prema Jezerskom, mjestu udaljenom 15-ak km od Bosanske Krupe. Nakon obilaska šehitluka Solile-Jezerski gdje su učenici proučili fatihu, klanjali smo podne-namaz u džematu Dijelovi, a zatim se sa našim domaćinima Muhamedom ef. Begićem i Asminom ef. Mahmićem zaputili prema izletišu „Plandište" gdje su nas čekali vjeroučenici iz džemata Dijelovi i Hafizovići sa srdačnom dobrodošlicom, pripaljenim roštiljem i spremnošću za sportskim natjecanjem. Našem druženju su se priključili i mutevelije džemata Dijelovi i Hafizovići. S obzirom da su učenici iz Siska „betonski dečki" kako ih je nazvao glavni imam sisački jer fudbal igraju samo na betonskim igralištima bilo je za očekivati da ćemo izgubiti utakmice od domaćih ekipa kojima je livada jedini priznati teren. Trčanje u vrećama je bila disciplina predviđena za mališane u kojima su se dokazivali. 

Bilo je to prelijepo druženje ispunjeno sportskim natjecanjem, šetanjem uz čistu netaknutu prirodu i jezero, kušanjem roštiljskih specijaliteta, a na kraju je ovjekovječeno dodjeljivanjem Plakete od strane domaćina u znak sjećanja na ovaj nezaboravan susret i druženje.

Na povratku, svratili smo na Stari Grad-Jezerski odakle se proteže predivan pogled prema Jezerskom i gdje se nalazi džamija-džemat Jezerski-Grad.

Iako su možda ovakvi izleti uobičajeni za djecu širom BIH, za djecu iz Medžlisa IZ-e Sisak ovaj izlet je bio mnogo više od pukog izleta jer mnogi od njih nisu nikad posjetili pomenuta mjesta, a kako jedan učenik kaže nikad u životu nisam prošao pored tolikog broja džamija i nikad u životu nisam posjetio više džamija te se upoznao sa toliko vršnjaka iz Bosne na jednom mjestu.

Na kraju osjećamo potrebu da se zahvalimo našim domaćinima na srdačnom gostoprimstvu i dobroj organizaciji ovog susreta koji će ostati dugo u sjećanju.

A. Harčević