A+ A A-

Sjećanje na šehide Prijedora i BiH

U petak, 29. 05. 2009, poslije jacije namaza  u Islamskom centru džemata ‘Deer Park" održano je tradicionalno sjećanje na naše šehide, tj. šehide Prijedora i cijele BiH. Ovo je jedna od veoma značajnih manifestacija u našem džematu, koja se tradicionalno održava svakog zadnjeg petka u mjesecu maju, a koja je uz sjećanje na šehide Srebrenice jedna od onih najvažnijih manifestacija koja nas podsjeća na naše najbolje sinove i kćeri. Jer kroz sjećanje na naše šehide mi se također sjećamo i svih zločina kroz koje je prošao naš narod i u Prijedoru ali i u cijeloj našoj domovini Bosni i Hercegovini. 

Stoga su ovakve manifestacije izuzetno značajne i radi dove našim najboljim sinovima, a mi znamo da su naši šehidi živi i da će se zauzimati za svoje najbliže na Budućem svijetu, ali  i zbog toga da na naše mlade generacije prenosimo istinu o svemu onom kroz šta je prolazio nas narod i da im skrenemo time pažnju da postoje ljudi kojima ništa nije sveto niti komšiluk, niti dijete, niti trudnica, niti starac niti starica, niti općenito ljudski život, jer zločini koje su zločinci napravili u Prijedoru ali i u cijeloj Bosni I Hercegovini su zločini koje ljudski um ne može da shvati.

RADI POSJEĆANJA, U PRIJEDORU JE OD MAJA 1992. DO AVGUSTA 1992. UBIJENO PREKO 5.000 NEDUŽNIH CIVILA BOŠNJAKA, A  PREKO 10.000 NEDUŽNIH BOŠNJAKA JE PROŠLO  NAJZLOGLASNIJE LOGORE I NAJSTRAVIČNIJA MUČENJA.

A  svjedočanstva  ljudi, naših Bosnjaka, koji su prošli najzloglasnije logore u Trnopolju, Omarskoj, Keratermu i druge logore, najbolje govore o kakvim se zločincima radi.

Samom programu  je prisustvovao lijep broj naših džematlija koji su veoma pažljivo pratili vjerski program, koji se sastojao od učenja  Jasini šerifa i kelimei tewhida, a ovaj program su uveličali i uljepšali prelijepi glasovi našeg hora, koji su sa tri ilahije uputili posebnu poruku ovom skupu. U toku programa se obratio imam džemata  Muhamed ef. koji je u svom govoru istakao važnost ovakvih manifestacija i ovakvih sjećanja jer je ovo jedan od najboljih lijekova protiv zaborava, a također je govorio i o putu do Dženneta, koji  je krajnji i osnovni cilj svakog vjernika i vjernice.

Poslije dove šehidima u organizaciji naših vrijednih Prijedorčana kao i Džematskog odbora i ostalih džematlija svi prisutni su počašćeni kahvom, sokom i raznovrsnim kolačima a naravno u toku druženja nije izostalani ni lijepa riječ.

Molimo Allaha dz.s. da ukabuli ovaj nas ibadet, da našim šehidima primi šehadet, da porodicama šehida podari selamet i sabur, da svojom nagradom nagradi sve koji su pomogli u organizaciji i da nam se nikada više ne ponovi zločin genocida, niti bilo kome drugom. Amin!

Muhamed ef Đidić