A+ A A-

Otvoreno pismo predsjedniku Tadiću i premijeru Cvetkoviću

MATICA BOŠNJAKA

Društvo za kulturu, znanost i umjetnost Sandžaka

Novi Pazar, PF. 124

Tel/fax: 020 313122; 063 15 33 284.

E-mail: matica_bosnjaka.sandzak@yahoo.com

Novi Pazar, 03. 06. 2009

Otvoreno pismo predsjedniku Tadiću i premijeru Cvetkoviću

Ministarstvo vjera mimo ustava

i tradicije

Vrlo cijenjeni,

Znanstveno i prosvjetno vijeće Matice Bošnjaka Sandžaka, sa sjedištem u Novom Pazaru, već duže vrijeme prati zbivanja, koje inicira svojim nepromišljenim potezima Ministarstvo vjera, posebno na širenju animoziteta i sukoba među Bošnjacima, kao i u vezi institucionalne organizovanosti Islamske zajednice u R.Srbiji, gdje žive Bošnjaci.

U Srbiji, složićete se,  nema lojalnijeg naroda prema državi od Bošnjaka. Za svo ovo minulo vrijeme presije i konflikata, dostojanstveno su trpjeli i podnosili velike nepravde, razna nasilja, hapšenja, ubijanja, otmice, montirane procese i druge oblike diskriminacije. To se dešavalo zbog toga, što nisu imali svoje visoko organizovane institucije kao drugi narodi u ovoj zemlji, a podijeljene političke partije očigledno se nisu snašle da budu relevantan faktor zaštite nacionalnih interesa. Tek, kad je Islamska zajednica inicirala da bude faktor ujedinjenja i stabilnosti bošnjačko-muslimanskog korpusa, a što je trebalo da potvrdi i nedavna posjeta vrhovnog islamskog poglavara, iz pozadine je na neprimjeran način istupilo Ministarstvo vjera R. Srbije, kao dužebrižnik državnih interesa Srbije, pa je tako tendenciozni ministar vjera žestoko reagirao povodom nastupa reisu-ul-uleme u sandžačkim gradovima. Zamislite činjenicu, da se papi ili patrijarhu zakaže neki skup, i da to neko u ime države ometa?!    

Naime, prilikom nedavne posjete Novom Pazaru i Sandžaku reisu-l-uleme Islamske zajednice, ministar vjera je dao sebi za pravo da izrazi, mimo tradicije i običaja, nedobrodošlicu ovom vjerskom poglavaru, vrijeđajući tako sve pripadnike islama na ovim prostorima. Prema takvim nepromišljenim postupcima, vrijeđanju uglednih zvaničnika Bošnjaka i njihovih vjerskih poglavara, podsticanju netrpeljivosti unutar ovog naroda, upućivanju inkriminisanih riječi razdora, o čemu je javnost već obaviještena, ne možemo ostati ravnodušni. Nažalost, premijer M. Cvetković i predsjednik B. Tadić su zatvorili oči pred svim ovim zbivanjima!

Matica Bošnjaka je nacionalna i kulturna institucija bošnjačkog naroda, čiji je cilj da razvija, čuva i štiti tradiciju, kulturu, dostojanstvo i identitet bošnjačkog naroda, pa se osjeća pozvanom da reaguje u ovoj situaciji. S obzirom da je R. Srbija međunarodno priznata građanska država, gdje preko 30 odsto stanovništva čine ne-Srbi, iznenađeni smo direktnim miješanjem Ministarstva vjera u poslove crkvenih i drugih vjerskih zajednica, a naročito u vjerske kanone Islamske zajednice u Srbiji, nasuprot činjenici da je po Ustavu R. Srbije, vjera odvojena od države. Ministarstvo vjera Srbije očigledno djeluje mimo ustava i tradicije. Dakle, djelatnost ministarstva vjera je izašla iz konteksta ustava R. Srbije. To je činjenica koju najviši državni organi trebaju da imaju na umu. Na ovaj način, Ministarstvo vjera proizvodi u javnosti utisak, da je Islamska zajednica nepoželjna i naprijatelj države Srbije.

Mi smatramo, da je ovakva djelatnost Ministarstva vjera za Bošnjake i njihove institucije, neprihvatljiva i štetna. Također smatramo, da je takva djelatnost kontraproduktivna i za R. Srbiju, posebno u započetim integrativnim procesima uključivanja u Evropske institucije.

Pitamo se, da li se ministar vjera oteo kontroli državne politike, te svojim grubim i nepromišljenim stavovima remeti međunacionalne i međureligijske odnose u Sandžaku, odnosno u Srbiji i Crnoj Gori. Otkud njemu pravo da inicira i pospješuje cijepanje Islamske zajednice i muslimana u Srbiji. Također se pitamo, što je to preporučilo ministra vjera, za ovu visoku funkciju, ako se ispostavilo da se radi o osobi koja ima neprijateljski odnos prema Islamskoj zajednici u Srbiji i vjerskim velikodostojnicima Bošnjaka, za šta smatramo da su, posebno odgovorni, predsjednik Tadić i premijer Cvetković.

Pozivamo predsjednika i premijera, da preduzmu potrebne radnje u cilju rješavanja ovog delikatnog političkog problema. Tražimo smjenu ministra vjera, da bi prestala satanizacija i anatema prema Bošnjacima i njihovim vjerskim institucijama u R. Srbiji. Tražimo da se prestane sa širenjem netolerancije i razdora koji dolaze iz djelokruga Ministarstva vjera. Ova problematika je veoma ozbiljna i zahtijeva od predsjednika Tadića i premijera Cvetkovića, konkretne poteze.

Hoćemo da vjerujemo, da predsjednik i Vlada mogu da prepoznaju kontekst i dobronamjernost našeg otvorenog pisma, kao reakciju na aktualne pojave. Zato konkretno tražimo da razmisle koliko je potrebno Ministrstvo vjera, kad u vladinim resorima ima srodnih instanci u koje se mogu inkorporirati sadržaji spornog ministarstva. Na taj način postigla bi se i zahtjevna redukcija Vlade.

Na kraju, Matica Bošnjaka želi da izgradi dobre odnose, kako sa državnim institucijama tako i sa svim nacionalnim zajednicama u R. Srbiji i okruženju. Ali, nipokoju cijenu ne želi da sarađuje sa ovakvim Ministarstvom, pogotovo ne sa aktuelnim ministrom, koji koristi zauzetost predsjednika i premijera, pred brojnim ekonomskim i drugim problemima, pa širi netoleranciju i ponaša se mimo svih zakonskih, moralnih i kulturnih normi.

S poštovanjem,

                                                                          PREDSJEDNIK MATICE BOŠNJAKA

                                                       Prof. dr Šefket KRCIĆ