A+ A A-

Obama razgovarao s kraljem Abdullahom

Američki predsjednik Barack Obama započeo je u srijedu u Rijadu posjetu Bliskom Istoku, koja se pokazuje kao znak otvaranja prema muslimanskom svijetu i traženju mira između Arapa i Izraela. Obamu je u Rijadu  dočekao kralj Abdullah.

- Ovo je moja prva posjeta Saudijskoj Arabiji i imao sam nekoliko razgovora s njegovim Veličanstvom, kazao je Obama nakon razgovora s kraljem Abdullahom na imanju saudijskog suverena blizu Rijada, javio je AFP. 

Obama je istakao da je "dirnut njegovom mudrošću i naklonošću" te izrazio zadovoljstvo dugim odnosima između SAD-a i Saudijske Arabije.

- Kada sam započeo ovo putovanje, mislio sam da bi bilo jako značajno doći tu gdje je rođen islam, kako bih zatražio savjete od njegovog Veličanstva, kazao je Obama.

Američki predsjednik je kazao da je "ubijeđen da zajedničkim radom, SAD i Saudijska Arabija mogu ostvariti velike uspjehe po svim pitanjima od zajedničkog interesa".

Kralj Abdullah je odlikovao predsjednika Obamu visokim saudijskim odlikovanjem i lično mu stavio zlatnu ogrlicu odlikovanja oko vrata, izražavajući time počast novom američkom predsjedniku. 

- Želim također izraziti moje najbolje želje američkom narodu koga predstavlja ovaj otmjeni čovjek, koji zaslužuje svoje mjesto na kojemu se nalazi, rekao je kralj.

Prije svog dolaska, Obama je kazao da želi "ozbiljno pokrenuti mirovni proces na Bliskom istoku i naglasio nužnost određene odlučnosti prema Izraelu u stvaranju palestinske države i zaustavljanju jevrejske kolonizacije". 

Arapska štampa: Obama ne smije dijeliti lekcije muslimanima

Arapska štampa zatražila je u srijedu od američkog predsjednika Baracka Obame da, tokom svoje posjete Bliskom istoku, ne dijeli lekcije muslimanskom svijetu.

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji kontrolira Gazu, pozvao je Obamu da udruži riječi i djela, vršeći "istinski pritisak" na Izrael da ukine blokadu Gaze, okonča agresiju i prekine kolonizaciju", prenosi AFP.

Nakon svoje posjete Saudijskoj Arabiji, Obama će u četvrtak održati govor u Kairu, koji će biti upućen 1,5 milijardi muslimana svijeta, nakon osam godina tenzija pod administracijom njegovog prethodnika Georgea W.Busha.

- Ne budite pristrasni, ne stavljajte se na stranu Izraela, ne miješajte se u unutarnje stvari zemalja i nemojte davati lekcije iz demokratije, piše egipatski provladin dnevni list Al-Rose al-Yussef, obraćajući se Obami.

- Unutar Obamine ekipe ima onih koji su mu savjetovali da se obrati muslimanskom svijetu kao partner, piše egipatski provladin list Al-Ahram.

- Međutim, ima također i onih koji su zatražili od njega da izvrši pritisak na arapski svijet pod izgovorom demokratizacije i poštivanja ljudskih prava. Nema ništa apsurdnije nego vršiti pritisak na arapsko-muslimanski svijet, piše dalje ovaj list.

Za saudijski provladin dnevni list Al-Riyadh, muslimani ne bi trebalo mnogo očekavati od Obaminog govora.

- Islamski svijet ne smije misliti da će Obama biti saveznik ili podrška. Treba shvatiti da će on govoriti kao umjereni Amerikanac, koji shvata sensibilnost regije, kao i njene ratove i patnje prouzrokovane američkom makijaveličkom politikom posljednjih 50 godina, novodi ovaj list.

Za razliku od islamskog svijeta, Izrael, saveznik SAD-a, zabrinut je pokušajima približavanja američke administracije.

- Obama traži pomirenje s muslimanskim svijetom a Izrael će za to plaćati cijenu, piše izraelska štampa.

(Fena)