A+ A A-

Hatme u Zagrebačkoj džamiji

Nakon uspješno održanog vjeronaučnog natjecanja na nivou Medžlisa IZ-e Zagreb, kao i na nivou Mešihata IZ-e u R Hrvatskoj, Zagrebačka džamija je, na najljepši i najbolji mogući način, obilježila kraj vjeronaučne i mektepske 2008./2009. god.

U nedjelju, 31.05.2009. god., održane su hatme kojim je promovirano dvadeset i devet hatmaša, različitih uzrasta.

Učenjem kur'anskih sura kao i njegovih ulomaka, citiranjem hadisa o vrijednosti učenja i proučavanja Kur'ana, kao i interpretacijom prigodnih recitala i ilahija - ovogodišnji hatmaši su, na svoju radost, kao i na radost roditelja, rodbine i muallima, pokazali da su usješno položili ispit zrelosti i pripadnosti svojoj Zajednici.

Hatmaši su naglasili da ovdje, ustvari, samo počinje njihovo intenzivno druženje sa Časnim Kur'anom, obvezujući se na još, najmanje, četiri godine druženja sa islamskim vjeronaukom.

Ono, što ovogodišnje hatme u Zagrebačkom džematu čini posebnim, jeste raznolikost uzrasta samih hatmaša.

Tako je, pored 19 vršnjaka (uglavnom osmaša i nekoliko srednjoškolaca), pažnju plijenilo i dvoje mlađih hatmaša, kao i troje starijih, koji su bili primjerom, da za učenje Kur'ana nema dobnih, niti bilo kakvih drugih ograničenja.

Evo i imena hatmaša, na koje smo u MIZ-e Zagreb doista ponosni:

Asipi Emirat, Ćehić Arnes, Merseli Arjeta, Omerović Alen i Sadiković Amir -učenici Mersad ef. Kreštića;

Ahel Eman - učenica Haris ef. Opardije;

Alii Omer, Aliu Aida, Aliti Ariana, Bolić Ervin, Cero Omer, Čaušević Lejla, Čirkin Haris, Ćevapović Sara, Davarović Alma, Demirović Hilmo, Hamzić Armin, Hećimović Amir, Kaltak Ajna, Kruško Dino, Muhasilović Lejla, Nejla Susak, Omić Edin. Prljača Emina i najmlađa Orlić Ajša - učenici muallime Lamije Alili;

Ahmed Alili - drugi mlađi hatmaš, učenik muallime Emine Mešić.

Ćatić Husein, Kerić Amir i Pekić Mevludin - odrasli hatmaši, učenici hfz. Aziz ef. Alilija.

 

Lamija Alili