A+ A A-

Na okupu Bošnjaci u Norveškoj

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, u cilju očuvanja vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta Bošnjaka u Norveškoj, koristi različite metode u organiziranju i držanju na okupu našeg naroda. Pored vjerskih sadržaja, koji se ogledaju u aktivnostima unutar džamija ili mesdžida, kao npr. dnevni namazi, džume, vjerska pouka, predavanja, kursevi, vjenčanja, akike, mevludi itd., vrlo je zabrinjavajuće, u vremenu kojem živimo, ograničiti kontakt sa našim svijetom na samo spomenute aktivnosti i sadržaje i to samo unutar naših prostora, a istovremeno ponavljajući kako nam je cilj ne dozvoliti otuđenje i asimilaciju Bošnjaka van BiH. Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj je davno prepoznala potrebu otvaranja također prema drugim vidovima okupljanja i kominiciranja sa našim narodom. Zato je vidljivo da, zahvaljujući ovom pristupu Islamske zajednice aktuelnoj problematici, Bošnjaci se ne osjećaju napuštenim, čak štaviše to im jača osjećaj sigurnosti i razvija svijest o zajedništvu, jer jedino zajednički možemo osigurati da mlade generacije ne budu lahkim plijenom onih koji bi ih najradije voljeli vidjeti duhovno praznim i nacionalno nezainteresiranim.

Otuda aktivnosti Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj izvan džamijskih prostorija, kao npr. maksimalna mobilnost imama na području cijele Norveške, obavezan kontakt sa našim klubovima i udruženjima, što uključuje i financijsko pomaganje njihovih aktivnosti, organiziranje sportskih aktivnosti, ekskurzija, izleta i sijela uz sevdalinku, kao i kontakti sa drugim islamskim i drugim vjerskim zajednicama, norveškom Vladom, predstavnicima političkih partija, vladinim i nevladinim organizacijama. Sve ove aktivnosti su mahom usmjerene  prema mladim naraštajima, jer je to najbolji način kako ih približiti sebi, odnosno Islamskoj zajednici, što opet osigurava i nesumnjivo doprinosi da se bez problema identificiraju sa Zajednicom, Bošnjacima kao narodom i konačno Bosnom i Hercegovinom kao državom, dok se s druge strane bezbolno i bez straha kvalitetno i pametno angažiraju i integriraju u norveško društvo.

Bez ove nužne kombinacije našeg angažmana unutar i van džamijskih prostora, teško je očekivati visoki stepen svijesti i identifikacije, posebno mladih generacija sa Islamskom zajednicom, Bošnjacima kao narodom i državom BiH, što uveliko otvara vrata lakšem otuđenju i asimilaciji.

Kao dokaz da se to ne dešava sa Bošnjacima u Norveškoj jesu zadnje aktivnosti Islamske zajednice povodom završetka školske i vjeronaučne 2008/09. godine, koje se ogledaju ne samo u okupljanju i provjeravanju znanja polaznika vjerske pouke unutar džamijskih prostora, gdje se obično i roditelji okupe, nego organizacija susreta i okupljanja van džamijskih prostora kroz izlete i sportske aktivnosti. Tako je u ovome periodu već organizirano nekoliko takvih susreta širom Norveške, a u narednom vikendu isto predstoji tamo gdje nije bilo. U područjima gdje je najveća koncentracija Bošnjaka, kao npr. Oslo i regija Ostfold sa sjedištem u Sarpsborgu organiziraju se dva okupljanja: posebno susreti mladih, tj. djece, njihovih roditelja, omladine i mladih bračnih parova, a baška susreti za sve uzraste, gdje je, izmedu ostaloga, ponovo otvoreno mladim generacijama. Polovinom maja je uistinu bilo veliko ohrabrenje vidjeti izuzetno veliki broj mladih: djece, roditelja, omladine i mladih bračnih parova. A opet prošloga vikenda su ponovo u Sarpsborgu, pa onda u Kristiansandu, Lillehammeru i Trondheimu organizirani susreti za sve uzraste. Zahvaljujući prelijepom vremenu niko od velikog broja prisutnih na svim susretima nije krio radost što su u prilici da provedu cijeli dan, upoznavajući i družeći se sa svojim zemljacima. Nakon provedenih 15 godina u Norveškoj ovakav odaziv i interes obećava, ulijeva nadu i razlogom je da valja nastaviti sa ovakvom koncepcijom rada u Islamskoj zajednici. Ovo svakako može poslužiti urnekom i drugim našim medžlisima i zajednicama u i van Bosne i Hercegovine.

Senaid Kobilica