A+ A A-

Prva vanredna sjednica Mešihata IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj

U prostorijama džemata Offenbach pod predsjedavnjaem predsjednika Mešihata , muftije Mustafe ef Klanco održana je prva vanredna (tematska) Sjednica Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Na sjednici je razmatran prijedlog izmjena i dopuna Statuta i izbornih pravila koje je sačinila Saborska statutarna komisija. Nakon razmatranja prijedloga, mešihat je donio zaključak po predloženim aktima i usvojio radnu verziju statuta koja je upućena na analizu advokatima za Vereinsrecht. Nakon toga će statut biti prezentiran Mešihatu i ponuđen Saboru na usvajanje.

Pored članova mešihata sjednici je prisustvovao predsj. Sabora IZBNJ DR-Ing Bernes Alihodžić, zamjenik predsj. Hamid Pintol, članovi statutarne komisije Ahmed Fetić i Sakib Mehmedagić kao h. Husein Johić član Sabora IZ-e u BiH ispred IZBNJ.

 

Godišnji mevlud u džematu Braunschweig

Dvadeset i četvrtog maja u prostorijama džemata Braunschweig upriličen je godišnji mevlud koji polahko prerasta u tradiciju da se svake godine u džematima IZBNJ održi godišnji mevlud-susret džematlija na nivou džemata i regije.

Prije mevludskog programa glavni imam regije Hamburg (Sjeverna Njemačka) i imam džemata Sabrija ef. Hadžiabdić je upriličio sastanak sa imamima i aktivistima navedenog područja. Iako su džemati disperzirani sastanku su se odazvali imami i predstavnici gotovo svih džemata: Bremena, Hamburga,Hanovera,Lohna, Osnabrucka i Braunschweiga.Izvršena je podjela blokova zekata i sadekatu-l-fitra i pripreme za predstojeći Ramazan.

Poslije podne namaza prisutni imami su izveli prigodan program a prisutnima se obratio imam domaćin, predsjednik džemata Hamid Lončarić a nadahnut vaz o Kur'anu je držao hfz. Nazif Ahmetagić. Na kraju programa prisutnima se obratio muftija IZBNJ Mustafa Klanco poručivši da čuvaju slogu u džematu kao i do sada i da je primjetno da neki malobrojni džemati , kao što je i Braunschweig, po svojoj misiji i aktivnostima postaju veliki.Ovaj džemat broji oko stotinu porodica i jedan je od razuđenijih džemata.
Poslije programa u sali, koja je dio džematskih prostorija, je upriličen ručak kojeg su pripremile vrijedne Bošnjake iz BiH i Sandžaka.

 (www.igbd.eu)