A+ A A-

Seminar ''Mirovna dimenzija islama''

U utorak, 26.maja 2009.g., u prostorijama Srednje stručne škole ''Džemal Bijedić'' u Goraždu, u organizaciji Aktiva islamske vjeronauke osnovnih i srednjih škola sa prostora Muftijstva goraždanskog, te Udruženja za dijalog u porodici i društvu ''Mali koraci'' i Ureda muftije goraždanskog, održan je seminar ''Mirovna dimenzija islama''.

U skladu sa sporazumom "Obrazovanje za mir", koje je usvojilo Ministarstvo za obrazovanje Bosne i Hercegovine, u okviru grupe nacionalnih predmeta, nastavnici su dužni obrazovati djecu za mir, tako da je ovaj seminar jedna od potrebnih aktivnosti u tom pravcu.

Seminar je organiziran u dva dijela - prvi dio: predavanje - diskusija - podjela priručnika i  drugi dio: vježbe - iskustvene radionice. Gost predavač u prvom dijelu seminara bila je magistrica religijskih studija Amra Pandžo, direktorica Udruženja za dijalog u porodici i društvu ''Mali koraci'', koje se bavi edukacijom u oblasti izgradnje mira i vjere. Vježbe drugog dijela seminara vodila je g-đa Edina Zvizdić, dok je asistent oba dijela seminara bio g-din Amir Pandžo.

Seminaru su prisustvovali nastavnici i profesori islamske vjeronauke sa prostora Muftijstva goraždanskog, te neki od pedagoga škola sa prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prvom dijelu seminara, pored već spomenutih, prisustvovali su muftija goraždanski i  pretstavnik Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Seminar je ocjenjen uspješnim, a njegovo održavanje, s obzirom na važnu ulogu islamske vjeronauke u procesu obrazovanja za mir, veoma opravdanim.

Dženan ef. Imamović