A+ A A-

Ured za zekat: Pokrenut blog o zekatu

Prateći savremene tehnološke trendove, posebno mogućnosti koje pruža internet, Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pored već ustaljenih tradicionalnih načina promoviranja važnosti zekata, kontinuirano ulaže napore u pronalaženje novih metoda afirmacije zekata, metoda prikladnih generacijama muslimana informatičkog doba.

U cilju što bolje komunikacije, edukacije i informisanja članova Islamske zajednice u BiH o pitanjima vezanim za zekat, u okviru već postojećeg ''Zekat kalkulatora'' Ured za zekat je izvršio određene dopune i poboljšanja sadržaja.

Jedan od noviteta je i blog o zekatu koji korisnicima kalkulatora pruža dodatne informacije, potrebne za stvaranje što jasnije slike o obavezi zekata. Blog o zekatu sadrži uvodne napomene, odgovarajuće tekstove o zekatu i njegovoj praktičnoj primjeni u svakodnevnom životu, kao i pitanja i odgovore koje članovi Islamske zajednice u BiH postavljaju fetvai eminu i Uredu za zekat.

- Blog pruža mogućnosti efikasnije komunikacije između zekatnih obveznika i Ureda za zekat, pružajući priliku zainteresiranim zekatnim obveznicima da daju svoje komentare i sugestije na aktivnosti Ureda i cjelokupne Islamske zajednice u BiH po ovom pitanju, mogućnost komentara na tekstove i druge objavljene sadržaje na blogu, a u isto vrijeme pruža mogućnost i direktnog postavljanja pitanja vezanih za ovu tematiku, ističe Elnur Salihović rukovodilac Rijasetovog Ureda za zekat.

U svakom slučaju, nakon uspješno implementiranog "Zekat kalkulatora", koji, po ocjeni mnogih, spada u red do sada najboljih rješenja u svijetu za obračun zekata, stavljanje u funkciju bloga o zekatu pokazatelj je stalnih napora Islamske zajednice da se približi svakom svom članu, čuje njegovo mišljenje i stavove, uspostavi interaktivan odnos i komunicira u skladu sa zahtjevima vremena i potrebama svoga članstva.