A+ A A-

Glavni muftija primio delegaciju 18 univerziteta iz Republike Turske

Danas je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić primio 40-članu delegaciju 18 univerziteta iz republike Turske na čelu sa predsjednikom Fondacije za umjetnost i ideje „Mehmed Akif Ersoy" g-dinom Mehmetom Ćemalom. Delegaciju su činili prorektori univerziteta, dekani i prodekani fakulteta, te ugledni profesori turskih univerziteta.

Muftija je tom prilikom upoznao musafire sa institucijom Islamske zajednice i problemima sa kojima se susreće, te naglasio tradicionalne veze sandžačkih muslimana sa Republikom Turskom i naporima Islamske zajednice da se te veze pojačaju i prodube.

Nakon toga svaki član ove brojne delegacije se predstavio i u kratkim crtama domaćine upoznao o radu ustanove koju predstavlja.

Delegacija Republike Turske je u okviru ove posjete Islamskoj zajednici obišla još i Fakultet za islamske studije, Medresu „Gazi Isa-beg", Altun-alem džamiju i Stari hamam u centru grada.

Inače ova visoka delegacija boravi u trodnevnoj posjeti Sandžaku u povodu učešća na međunarodnom simpozijumu kojeg Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru organizuje sa pomenutom Fondacijom na temu „Mehmet Akif Ersoy, kretanja i kulturne promjene na Balkanu".

(www.islamskazajednica.org)