A+ A A-

Muhamedu Hukoviću povelje za životno djelo "Hasan Kaimija"

Ovogodišnji dobitnik Povelje za životno djelo „Hasan Kaimija", po odluci organizacionog odbora, je dr. Muhamed Huković.

Dr Muhamed Huković rodio se u Čajniču. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, Šerijatsku gimnaziju u Sarajevu. Po završetku gimnazije upisao se na Višu islamsku šerijatsko-teološku školu (rang fakulteta). Zbog njenog ukidanja 1945. završio je tri godine studija. Godine 1946. upisao se na Filozofski fakultet u Zagrebu - studij slavistike i diplomirao 1952. godine. Radio kao nastavnik u Zagrebu, na šumarskoj školi u Banjoj Luci, Ženskoj gimnaziji u Sarajevu i Zubotehničkoj školi kao direktor. Kao prosvjetni savjetnik Prosvjetno-pedagoškog zavoda u Sarajevu penzionisan 1985. godine.

Magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na temu „Književni rad Alije Sadikovića", a doktorsku tezu „Alhamijado književnost i njeni stvaraoci" odbranio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

I poslije prekida radnog odnosa aktivno učestvuje u radu u Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod", te u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektulaca. Dvije godine rukovodio izradom Bošnjačkog biografskog leksikona. Kao predavač učestvuje gotovo na svim naučnim skupovima iz oblasti književnosti i jezika.

Knjige:

  • - Alhamijado književnost i njeni stvaraoci, Sarajevo, 1986.
  • - Život i djelo muderisa Alije Sadikovića, Sarajevo, 1987.
  • - Muhamed Hevai Uskufi, (koautorstvo), Tuzla, 1990.
  • - Zbornik alhamijado književnosti, Sarajevo, 1977.
  • - Zaboravljena baština, Zagreb, 1993.
  • - Vino u bošnjačkoj književnoj tradiciji, Sarajevo, 2000.
  • - Na izvorištima bošnjačke baštine, Sarajevo, 2002.
  • - Bosanski jezik - državotvorni element Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2007.

Veliki broj radova objavio je u raznim listovima i časopisima. Preko 50 godina akivno je učestvovao u trezvenjačkim društvima, odnosno u Savezu protiv alkoholizma i drugih toksikomanija, obnašajući rukovodne dužnosti u republičkim i saveznim organima.

Žiri za izbor nagrade „Hasan Kaimija" za ovu godinu  na osnovu konkursa koji je objavljen za najbolje objavljeno djelo u 2008. godini  iz oblasti književnosti i znanosti, a koje prvenstveno, uz najviše književnoestetske, odnosno znanstvene standarde, afirmira  duhovne i humanističke vrijednosti je predložio u uži izbor knjiga. Na tom spisku se nalazi pet naslova:

  1. Karić Enes, Crni tulipan, Tugra, Sarajevo 2008.
  2. Ključanin Zilhad, Švedsko srce moje majke, Zenica/Tuzla, 2008.
  3. Sinanović Mirsad, Roman o Ajvazu, Planjax, Tešanj 2008.
  4. Spahić Vedad, Prokurustova večernja škola, Bosna ars, Tuzla 2008.
  5. Talić Amir, Vraća se kući bosanski kralj, Bosanska riječ, Tuzla 2008.

 

www.medzlis-zvornik.org