A+ A A-

Akademija maturnatica Medrese „Gazi Isa-beg“ u Rožajama

Svečana akademija maturnatica Medrese „Gazi Isa-beg" sinoć je održana u Rožajama. U prepunoj sali Doma Kulture prezentirana je sinoć deseta generacija maturantica „Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru odjeljenja u Novom Pazaru i Rožajama.

Pored velikog broja prisutnih roditelja maturnatica i drugih vjernika svečanosti su prisustvovali predstavnici kulturnog, političkog i javnog života Sandžaka. Delegacija Mešihata predvođena Glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem, muftijom beogradsko-novosadskim Rešad ef. Plojovićem i dekanom FIS-a dr.hfz. Almir ef. Pramenkovićem također je prisustvovala akademiji.

Učenjem kur'anskog ašereta kojeg je proučio hfz. Abdurahman Kujević otpočela je akademija. Nakon toga uslijedila je prezentacija maturantica, gdje su predstavljene sve maturantice pojedinačno.

Hor učenica „Gazi Isa-beg" medrese predstavio se sa dvije ilahije i kaside.

Direktor Medrese Nedžad ef. Hasanović, koji je ujedno i razredni starješina ovogodišnjim maturantima, obratio se prisutnima. On je u svom izlaganju kazao da su maturanti Medrese naši ambasadori Islama. „Jer svi oni koji žive u Novom Pazaru i Rožajama znaju kakva je bila slika i prije nego što je otpočela sa radom Medresa. Mogli ste na prstima prebrojati pokrivene djevojke. Danas kao što ste čuli iz njava 560 učenika je završilo ovu Medresu. Samo ovdje iz Rožaja 70 učenica je diplomiralo Medresu. To je veoma značajn broj." - kazao je Nedžad ef.

Svojim glumačkim sposobnostima sekcija za glumu ženskog odjeljenja Medrese osvježavaju mnoge manifestacije koje smo i ranije organizovali. Tako je bilo i ovoga puta pozorišnim komadom „Škrtost Hasan dede" u režiji Fejzović Fatime, Mehmedović Medihe i Plojović Zejne, predstavile su se Senada Hasanović, Ajtana Aličković i Maida Bećirović.

Na kraju svojim nadahnutim govorom Glavni muftija se obratio prisutnima. Glavni muftija je svoje izlaganje otpočeo riječima „Braćo i sestre, imate pravo na radost". U svom izlaganju Glavni muftija je govorio o važnosti postojanja Medrese, važnosti institucije majke koja je očuvala našu naciju i trnovitom putu kojeg je Mešihat prolazio da bi bio ovo što jeste, stožer opstanka muslimana Bošnjaka na Balkanu. „Naša borba je bila usmjerena na tome da gradimo škole, vrtiće, medrese, fakultete i definitivno univerzitet. I to je jedan jedini put. Ako imam pravo da vam ostavljam nešto u emanet reći ću vam dvije stvari. Nemojte vašu djecu ostaviti bez znanja, jer ako ih ostavite bez znanja, robovima ste ih učinili. Vidite sve ove političke igrarije, i sa kime se najlakše igraju, pa sa nepismenima. Zato prodajte sve što imate i uložite u znanje. Mi Bošnjaci u Sandžaku u 9. godini 21 vijeka više ne hvatamo vozove uspostavlajnja nacionalne države koja bi nas štitila. To je činjenica. Zato mi to nadoknađujemo elitizmom i kvalitetom. Ovo nije samo san, mada imamo pravo i na snove. Jer jedna arapska izreka kaže: Sve što je danas java nekad je bila san, zato sanjajte."

Na kraju programa dovu je proučio muftija beogradsko-novosadski Rešad ef. Plojović.

(www.islamskazajednica.org)