A+ A A-

Četrnaesti Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

Četrnaesti Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike u Jacksonvillu, Florida počeli u petak, 22. maja prelijepim mevludom u još nepotpuno dovršenom islamskom kulturnom centru.

U subotu, čast da otvori centar i položi kamen temeljac za početak gradnje munare je dobio džematlija Feriz Delkić, donator munare koji već četrdeset godina živi u Floridi. I suze radosnice i kiša se slijevala niz obraze ushićenih bošnjačkih muhadžira dok su se učili tekbiri tokom ovog mubarek čina. Slijedlio je proklanjavanje džamije i prigodan kulturni program. 

Isti dan je održan Sabor Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IABNA). Pedesetak delegata iz SAD i Kanade je tajnim glasanjem za predsjednika Sabora izabralo dr. Araša Konjhodžića, a za potpredsjednika dr. Muhameda Saračevića. U konstitutivnom dijelu Sabora je predsjedavao dosadašnji predsjednik IABNA-e, dr. Bayram ef. Mulić, a u radnom je dijelu je tu ulogu preuzeo novoizabrani predsjednik. Sabor je zatražio od Rijaseta IZ u BiH da se IABNA kao institucija i formalno inkorporira u njihove pravne akte. Sabor je potvrdio svoju odluku iz Seattla 2007. o formiranju sedam regionalnih medžlisa. Sjedišta medžlisa su Chicago, New York, Atlanta, Toronto, Phoenix, Louisville i Detroit na čelu sa imamima, dr Senad ef. Agićem, dr. Bayram ef. Mulićem, Ismet ef. Zejnelovićem, Tajib ef. Pašanbegovićem, Sabahudin ef. Ćemanom, Azam ef. Efendirom i Dženan ef. Kaljanacem. Izmjenama statuta Upravni odbor IABNA-e će od sada činiti glavni imami medžlisa i četiri džematlije. Ovog puta su tu čast dobili: dr. Mehmed Elzović, Sead Okić, Amir Kundalić i hanuma Beisa Velić. Preporuka Sabora je da se od sada objedini funkcija glavnog imama SAD kojeg imenuje reisu-l-ulema i predsjednika Upravnog odbora IABNA-e. S tim odlukama Sabor IABNA-e je učinio još jedan korak ka formiranju Mešihata za Sjevernu Ameriku.

Svečena večera, u hotelu Holidey Inn, je imala dosad jedan od najboljih programa. Izvrsne folklorne grupe, ilahije koje su prelijepo izvodili Šerif ef. Delić i Jasmin ef. Latifović, skečevi, sevdalinke i prigodni govori su se čitavu noć preplitali. Program je vodio književnik Nihad Krupić. Sa kratkim i sadržajnim porukama skupu su se obratili: dr. Nedžib Šaćirbey, Bećir Tanović, gost skupa general armije BiH Sulejman Vranj, domaćin skupa Ahmed ef. Cerić, dosadasnji predsjednik IABNA-e Bayram ef. Mulić i glavni imam za SAD i novi predsjednik IABNA-e dr. Senad ef Agić. Skup je okončan ad hoc organizovanom akcijom prikupljanja sredstava za džamiju. Tom prilikom je skupljeno oko $48000.

Susreti su završeni otvorenjem mesdžida u 400 kilometara južno udaljenom Pinellas Parku.