A+ A A-

Novosti sa Fakulteta islamskih nauka

Na osnovu Ugovora koji je u maju 2007. godine potpisan u Damasku između tadašnjeg dekana. prof. dr. Enesa Karića i direktora Instituta za naučnu suradnju, dr. Salaha Kiftaro, grupa apsolvenata i postdiplomaca Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prethodnu akademsku godinu provela je na Institutu Ebu Nur u Damasku. Domaćini su im osigurali besplatan smještaj i hranu te intenzivne kurseve arapskohg jezika u trajanju od dva mjeseca po nivou.

Posjeta Prištini i Skoplju

Grupa nastavnika Fakulteta islamskih nauka, predvođena dekanom, odgovorila je svojom posjetom na poziv Fakulteta za Islamske studije iz Prištine i Fakulteta za islamske studije iz Skoplja. Pored dekana, prof. dr. Ismeta Bušatlića, grupu su sačinjavali: prof. dr. Adnan Silajdžić, član Upravnog odbora Fakulteta i rukovodilac Kolegija za postdiplomske studije, doc. dr. Murat Dizdarević, član Upravnog odbora Fakulteta, hafiz doc. dr. Fadil Fazlić, prodekan za finansijko poslovanje Fakulteta, mr. Orhan Bajraktarević, predavač na premetu Islamska filozofija i prof. dr. Mehmed Kico, rukovodilac Katedre za jezike.

Putovanje je započelo 04. 05. 2009., odvijalo se zadržavanjem ili prolaskom kroz Rogaticu, Novu Varoš, Sjenicu, Novi Pazar, Kosovsku Mitrovicu, Prištinu, Suhu Reku, Prizren, Skoplje, Gostivar, Ohrid, Elbasan, Drač, Tiranu, Skadar, Podgoricu, Nikšić i Plužine, da bi se završilo povratkom u Sarajevo 09. 05. 2009. godine.Nastavnici su 04. 05. 2009. u Novom Pazaru obišli zgradu Fakulteta za islamske studije, u društvu dekana dr. Almira Pramenkovića, te zgradu Rektorata Internacionalnog univerziteta, u društvu rektora, dr. Mevluda Dudića. U razgovoru je naglašena potreba za produbljivanjem međusobne saradnje uz vođenje računa o kapacitetima koje srodni fakulteti mogu ponuditi u ostvarivanju obrazovnih ciljeva.

Istog dana uvečer, goste je pred hotelom Grandom u Prištini, u ime Fakulteta za islamske studije, dočekao dr. Džabir Hamiti. Slijedeći dan, 05. 05. 2009., u Prištini je proticao u skladu s protokolom. Realizovanje protokola je započelo posjetom Fakutetu islamskih studija, gdje je goste dočekao dekan, doc. dr. Redžep Boja, sa saradnicima. Najbitnija karakteristika susreta je bio dogovor o uzvratnoj posjeti radi potpisivanja sporazuma o saradnji.

Susret s muftijom Kosova, Naim ef. Trnavom, protekao je u znaku otvorenosti svojstvene pripadnicima zajednica koje, povrh jednoga dužeg perioda zajedničke prošlosti, imaju veoma slične probleme i traže slične puteve rješavanja.

Prema predviđenom protokolu, gosti su posjetili Alaudin medresu u kojoj im je domaćin bio direktor sa saradnicima. Gostima je omogućena i posjeta Univerzitetskoj i nacionalnoj biblioteci Kosova i Rektoratu Prištinskog univerziteta.

Gostima je pružena prilika da obiđu Turbe sultana Murata i memorijalni centru u Prekazu, u kojem su ukopana tijela 58 šehida iz porodice Jašari, ubijenih nakon što je srpska vojska, neprestanom vatrom tokom trodnevne opsade, uspjela skršiti pruženi otpor.

Gosti su imali susret i s nastavnicima Odsjeka za orijentalne studije Filološkog fakulteta: dr. Ismailom Ahmedijem, profesorom arapske književnosti, dr. Mehdijem Polisijem, prodekanom i profesorom turskog jezika, dr. Isom Memišijem, profesorom na arapskog jezika, dr. Abdulahom Hamitijem, profesorom arapske književnosti, koje je predvodio akademik prof. dr. Feti Mehdiu, profesor arapskog jezika, prvi akter cjelovitog prijevoda Kur'ana na albanski jezik.

Prema protokolu, gosti su se 06. 05. 2009. uputili u Prizren u kojem se, kao najuređeniji oblik suživota na Balkanu, razvijaju kulture Turaka, Bošnjaka, Goranaca i Albanaca. Tu se nastava ravnopravno odvija na jezicima svih spomenutih zajednica. Domaćini su tu bili: Odbor Islamske zajednice Prizrena, predvođen predsjednikom Lutfi ef. Balekom, te Demokratska stranka Bošnjaka iz Prizrena, predvođena predsjednikom Đezairom Muratijem.

U popodnevnim satima 06. 05. 2009. gosti su ispraćeni na put za Skoplje. Na Makedonskoj strani graničnog prelaza, dočekao ih je dr. Hasan Džilo, nastavnik Fakulteta za islamske studije u Skoplju. Gostima je tu, 07. 05. 2009., omogućen najprije susret s nastavnicima Isa-begove medrese, tokom kojeg su saznali da Medresa djeluje i kroz dislocirane odjele u Tetovu, Štipu, Kićevu i Gostivaru, kao posebni muški ili djevojački ogranci.

Nakon toga, gosti su posjetili Fakultet za islamske studije u Skoplju, gdje su vodili ugodan razgovor s dekanom fakulteta, dr. Fahrudinom Ebibijem i njegovim saradnicima. Razmotrene su mogućnosti saradnje srodnih fakulteta i vidovi pomoći koje Fakultet islamskih nauka iz Sarajeva može domaćinima pružiti kao akademska ustanova s dužom tradicijom i većim raspoloživim kapacitetima.

Ugodan razgovor je nastavljen i u prostorijama Rijaseta Islamske zajednice za Makedoniju, u kojima je, u ime službeno odsutnoga reisu-l-uleme, Sulejman ef. Redžepija, goste dočekao Jakub ef. Selimoski.

U popodnevnim satima, gosti su se, u društvu dr. Hasana Džile, uptili prema Ohridu, s usput donesenom odlukom da svoju zatiželju razvijanu tokom putovanja zadovolje i prolaskom kroz Albaniju.

Na daljnjem putovanju, gostima je dovoljno bilo noćenje u Ohridu, 07. 05. 2009., da se uvjere kako se u zajednicama sklonim glorifikovanju prošlosti veoma sporo išta mijenja. Putem od Jezera prema tvrđavi Staroga grada, prolazniku čuđenje izaziva nevjerovatan broj „old timera" istočnoevropske proizvodnje: „stojadina, fića, tristača, dačija, moskviča, juga" i sl

Za razliku od Ohrida, u kojem se sve zaogrće plaštom prošlosti i veličanja lokalnih vrijednosti, pravu suprotnost su gostima pružali prizori promjena koje se odvijaju u Albaniji. Počevši od graničnog prelaza u blizini Struge, koji su putnici prošli 09. 05. 2009., pa cijelim putem po širini Albanije, preko Elbasana do Drača, prolaznik se može uvjeriti u uzavrelost života u svkolikom napredovanju.

Nakon noćenja u hotelu u Draču i kratkog zadržavanja u Tirani, grupa nastavnika Fakulteta je svoje zanimljivo i korisno putovanje završavala u subotu, 09. 05. 2009., izlaskom iz Albanije na graničnom prelazu u blizini Skadra, prolaskom kroz Crnu Goru i dijelove Bosne, uz zadržavanje samo u Podgorici.

 

Gosti iz Novog Pazara na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

U cilju razmjene iskustava i uspostavljanja suradnje između islamskih odgojno-obrazovnih institucija sa prostora bivše Jugoslavije, 1. maja ove godine Fakultet islamskih nauka je bio domaćin profesorima i studentima Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara. Pedeset studenata i studentica ovoga Fakulteta predvođenih mr. Mustafom Fetićem, prodekanom Fakulteta te doc.dr. Mehmedom Mašićem, sa Katedre za hadis upoznali su se sa historijatom Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, nastavnim planom i programom, zadacima i perspektivama te relevantnom statistikom svršenika i njihovim daljim angažmanom u zajednici.

Domaćini gostima iz Novog Pazara bili su prof.dr. Džemal Latić, hfz. Kenan Musić i Zehra Alispahić.

(www.fin.ba)