A+ A A-

Sjećanja na stradanja Bošnjaka u Kozarcu i Višegradu

Tradicionalnom mirnom šetnjom od centra Kozarca do Šehidskog mezarja u Kamičanima, u nedjelju su mještani prijedorskog naselja Kozarca ponovo ukazali na zločine koji su nad njima počinjeni na današnji dan prije 17 godina te još jednom pozvali da svi zločinci budu kažnjeni.

Na Šehidskom mezarju Kamičani proučen je Jasin i Fatiha za sve žrtve, od kojih je njih 600 sahranjeno na ovom mezarju, a za 1.200 još se traga.

Kozarčani već desetu godinu ukazuju na ove zločine i traže da odgovorni budu privedeni pred lice pravde.

"Moramo biti svjesni da se oni koji zaborave svoju prošlost izlažu opasnosti da im se ona ponovi", rekao je Amir efendija Ahmić, glavni imam medžlisa u Kozarcu te mještanima poručio da budu jaki i hrabri, kao i da o svemu što im de dogodilo te 1992. godine moraju govoriti.

Predstavnici Udruženje logoraša iz Kozarca uputili su Regionalnom savezu logoraša Banja Luka više od 300 tužbi u ime onih koji su prošli kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje. U pripremi je još 500 tužbi.

Od bh. entiteta RS-a traže nadoknadu za vrijeme provedeno u tim logorima.

 

Višegrad: Obilježena 17. godišnjica stradanja

Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu u nedjelju je održan komemorativni skup u znak sjećanja na 3.000 stradalih civila u ovom gradu, uglavnom Bošnjaka te jednog Hrvata, među kojima je bilo i 121 dijete.

Sedamnaesta godišnjica od ovoga zločina simbolično je obilježena bacanjem 3.000 ruža u rijeku Drinu te vijenca koji su donijele predstavnice „Žena u crnom" iz Srbije, a žrtvama je odata počast minutom šutnje te učenjem Fatihe.

Komemoraciji je prisustvovalo nekoliko stotina Višegrađana i građana iz drugih gradova naše zemlje, dok su s višegradske ćuprije i ovaj put upućene brojne poruke da pravda i istina moraju biti zadovoljene a zločinci odgovarati pred sudom.

"Tužilaštvo BiH ništa ne radi jer zločinci su slobodni čak i na dobrim funkcijama, a posebno u Višegradu gdje ih svakodnevno surećemo. Bilo koja kazna mimo doživotne je nagrada i zato očekujemo kao što je Haški tribunal i tražio za Milana i Sredoja Lukića doživotnu kaznu, jer to bi bila bar mala satisfakcija žrtvama", rečeno je na skupu, uz podsjećanje da je od 3.000 ubijenih civila u Višegradu do sada identificirano tek 10 posto žrtava.

"I onda kada se dešavao zločin i sada smatramo to činom fašističke agresije. Hvala vam što imate povjerenja i ukazujete nam čast da učestvujemo u vašem bolu, da vam iskažemo saučešće, suosjećanje i solidarnost i hvala vam zbog topline i razumijevanja kojom primate ovaj skromni gest elementarne čovječnosti i moralne dužnosti. Mi možemo osuđivati zločine svoje ili bilo koje zemlje, ali mi se možemo stidjeti i osjećati krivim samo zbog zločina naše zemlje i onog što su učinili u naše ime. Hvala vam što nam pomažete da ublažimo to užasno osjećanje bola, stida, sramote i ogorčenosti a mi nikada nećemo zaboraviti odakle dolazimo", kazala je predsjednica Udruženja "Žene u crnom" iz Beograda Staša Zajević.

"Nažalost, ni sadašnje vlasti u Srbiji ne pokazuju moralnu odgovornost ni političku volju da priznaju zločine počinjenje u naše ime. Moralna odgovornost podrazumijeva da se to javno i glasno kaže. Oni ne pokazuju volju da ispune međunarodne obaveze i izruče sve odgovorne za zločine u BiH i da se promijeni sistem vrijednosti u Srbiji te da umjesto slavljenja zločinaca grade odnose koijima se poštuje dostojanstvo žrtava i uvažava njihova patnja", kazala je Zajević dodajući da „Žene u crnom" nikada neće prestati tražiti odgovornost za zločine.

Skupu u Višegradu prisustvovali su i premijer Vlade FBiH Nedžad Branković, ministar u Vladi RS-a Omer Branković, predsjednik Skupštine opštine Višegrad Bilal Memišević, goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

Minutom šutnje na mostu u Višegradu prisutni su odali počast i žrtvama tragične saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Dražen Knežević, direktor HE Višegrad.

 

(Fena)