A+ A A-

Ministarstvo vjera Srbije ugrožava odnose Sarajeva i Beograda

Ministar rada i socijalne politike Srbije i lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, ocijenio je da "oštro intonirano saopćenje Ministarstva vjera, povodom posjete reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, ne doprinosi smirivanju situacije" i najavio da će ta stranka pokrenuti inicijativu za početak šireg srpsko-bošnjačkog dijaloga".

Ljajić je rekao da saopćenje može da doprinese čak pogoršanju odnosa dvije države, iako se čini sve da se odnosi Beograda i Sarajeva što prije normaliziraju.

Ministar je pozvao Ministarstvo vjera da, umjesto daljeg zaoštravanja odnosa i verbalnog sukobljavanja, nađe način da očuva jedinstvenu islamsku zajednicu, a kako je rekao, ukoliko u tom procesu ne može da pomogne onda ne treba ni da ga pogoršava.

"Ovako oštro intonirano saopštenje, koje se bavi više likom i djelom Mustafe Cerića nego što se bavi suštinom nesporazuma, neće doprinijeti smirivanju situacije", rekao je Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike smatra i da je bilo daleko boljih načina da se odreaguje na prethodno, takođe, oštro izrečene Cerićeve izjave.

"Mi ćemo kao stranka pokrenuti inicijativu za početak šireg srpsko-bošnjačkog dijaloga jer uprkos svemu, ta dva naroda i nakon raspada Jugoslavije najviše dijele iste teritorije kao i da su njihovi odnosi opterećeni nedavnom prošlošću", rekao je Ljajić.

Po uvjerenju ministra Ljajića, posao političara nije da se miješaju u poslove vjerskih zajednica, ali da sa svoje strane oni, ipak, treba da učine sve da se odnosi Beograda i Sarajeva normalizuju i dodatno unapređuju.