A+ A A-

LDP: Neprihvatljiv manir Ministarstva vjera Srbije

Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića u saopštenju za javnost, ničim izazvane i uvredljive kvalifikacije Ministarstva vjera Srbije označila je neprihvatljivim manirom i jezikom nepoznatim modernom vremenu. U saopštenju se kaže:

- Liberalno-demokratska partija smatra opasnom atmosferu stvorenu povodom posjete reisu-l-uleme Mustafe Cerića, a naročito saopštenje Ministarstva vjera kojom se Cerić proglašava nepoželjnom osobom na teritoriji Srbije. Cerić je govorio o situaciji u Srbiji i pravima pojedinaca i grupa i vlada i nadležno ministarstvo za ljudska i manjinska prava treba da iznesu ili su već iznijeli svoje stavove.

Politika fabrikovanja neprijatelja i nepoželjnih stranaca nam je, i tokom devedesetih i prije nekoliko mjeseci u slučaju protjerivanja ambasadora, nanijela ogromnu štetu i svrstala ovu državu u red rijetkih zemalja koje i dalje govore jezikom i manirima nepoznatim modernom vremenu.

Ulazak Ministarstva vjera u ocjenu ugroženosti bezbjednosti Republike Srbije je prevazilaženje nadležnosti tog ministarstva, a to se odnosi i na nepostojanje prava ovog organa uprave da bilo kojem licu zabranjuje dolazak u Srbiju ili da ga proglašava nepoželjnom osobom. Ministarstvo vjera je svoje utiske o posjeti i nastupima Cerića uzdiglo na nivo zvanične državne politike i to može da nanese veliku štetu, napetost među vjernicima i dodatno pogoršanje odnosa Srbije i zemalja regiona.

I dalje mislimo da se kvalitet života građana Sandžaka, pa ni ostvarivanje njihovih manjinskih prava, ne može mjeriti činjenicom da iz ovog dijela Srbije dolaze dva ministra. Upravo je svođenje prava građana na političke pogodbe i zadovoljstva ili nezadovoljstva statusom u vladajućoj koaliciji u velikoj mjeri zaoštrilo i inače zapuštene i naelektrisane odnose u Sandžaku.

Zgrada Vlade Srbije: Islamski vjerski autoriteti nepoželjni u Srbiji, povratak u 90. godine XX vijeka?!