A+ A A-

Govor mržnje Ministarstva vjera Vlade Srbije

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji reagovao je na saopštenje Ministarstva vjera Republike Srbije od 22. 05. 2009. god. u povodu posjete vrhovnog poglavara Islamske zajednice, reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića Sandžaku. U reakciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji se kaže:

- Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro osuđuje i odlučno odbacuje sadržinu i formu saopštenja Ministarstva vjera u povodu posjete reisu-l-uleme muslimanima Sandžaka. Optužbe iznesene u pomenutom saopštenju, poput tvrdnji da je prijetio Republici Srbiji, da negira postojanje srpske nacije u BiH, te da je uputio uvrjedljive poruke državi Srbiji, netačne su i neosnovane. Ove tvrdnje očito imaju za cilj skretanje pažnje sa stvarnih primjedbi koje se od strane predstavnika Islamske zajednice mjesecima iznose na ponašanje državnih organa R. Srbije prema muslimanima i Islamskoj zajednici.

Političko-policijskom predstavom terora nad građanima Tutina prilikom dočeka reisu-l-uleme predstavljena je slika kojom se sumira odnos državnih vlasti prema muslimanima. U ambijentu zabrane okupljanja na gradskom trgu radi dočeka reisu-l-uleme uz prisustvo više od 700 policajaca, sasvim je logično da reisu-l-ulema izjavi da se ljudska prava muslimana u Srbiji ne poštuju. Kao što je logično da u Novom Pazaru pred više od 20 hiljada okupljenih, gdje je skup protekao bez ijednog problema, izjavi da mu je drago što je u prilici da prisustvuje manifestaciji poštivanja ljudskih prava i čestita nadležnim državnim organima na tome. Poznato je da su sve aktivnosti, kao i posjeta Sandžaku, sa najplemenitijim namjerama reisu-l-uleme i od koristi za pripadnike Islamske zajednice i sve druge ljude. Slijedom tih namjera, reisu-l-ulema je inicijator otvaranja bošnjačko-srpskog dijaloga, kao jedina dva naroda koji nakon raspada bivše Jugoslavije u značajnoj mjeri dijele svoj životni prostor.

Činjenica da Ministarstvo vjera reaguje na izjave reisu-l-uleme nakon pet dana ukazuje da u Srbiji još vladaju tajne službe kojima je očito trebalo vremena da se snađu ili sačekuju odlazak visokog američkog gosta kako ne bi bio u prilici čuti jezik mržnje upućen muslimanima i njihovom poglavaru. Retorika saopštenja Ministartva vjera neodoljivo podsjeća na jezik mržnje i gorčine saopštenja Ministarstva za informacije iz vremena kada je Srbijom vladao bračni par Milošević-Marković. Teške riječi uvrede i nepoštivanje vrhovnog poglavara Islamske zajednice osnovna su odlika ovog saopštenja, što najbolje ilustruje odnos Ministarstva vjera prema emocijama i dostojanstvu apsolutne većine muslimana u Srbiji. Ovaj način javnog komuniciranja Ministarstva vjera, zapravo, potvrđuje slabost i nedostatak argumenata pred optužbama o jasno izraženoj diskriminaciji i kršenju prava muslimana.

Zašto Ministarstvu vjera smeta bošnjačka zakletva „da robovi biti nećemo"? Znači li to da ovakva reakcija ukazuje na želju da Bošnjaci u Srbiji ipak budu nečiji robovi.

Očito je da se političko-policijskom predstavom u Tutinu i saopštenjem Ministarstva vjera zaokružila priča kojom se ilustruje stvarno stanje Islamske zajednice i muslimana u Srbiji.

Uprkos ovakvoj poruci s pozicije vlasti, muslimani predvođeni Mešihatom IZ-e u Srbiji ostaće dosljedni borbi za očuvanje autonomnosti i ravnopravnosti Islamske zajednice, te afirmaciji vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta svojih pripadnika, svim pravno raspoloživim sredstvima i dijalogu.

Islamska zajednica neće odustati od uloge faktora mira i stabilnosti prostora i države u kojoj žive njeni pripadnici.

Informativna služba Mešihata
Portparol Sead ef. Šaćirović