A+ A A-

U Mariboru organizirani Dani islamske kulture

Maribor, 20. maj 2009. godine, (MINAS) - U mariborskoj viteškoj dvorani, 20. maja 2009. godine, otvorena je manifestacija Dani islamske kulture u Sloveniji. Svečanom otvorenju pored ostalih prisustvovali su i ambasador BiH u Sloveniji nj. eksc. Zdravko Begović, v.d. direktor Ureda za vjerske zajednice Vlade Slovenije dr. Drago Čepar, gradski vijećnik Grada Ljubljane i kandidat za evropskog poslanika na izborima za Evropski parlament g. Roman Jakič, imami, predstavnici iranske ambasade iz Beča, predsjednici izvršnih odbora medžlisa, članovi Mešihata, Sabora IZ-e u Sloveniji i drugi.

Po riječima Marka Jesenška, dekana mariborskog Filozofskog fakulteta koji priprema Dane islamske kulture u Sloveniji, projekat nije nastao „preko noći", za njegovu uspješnu organizaciju na fakultetu su ustanovili centar za interkulturnu suradnju sa državama Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Inicijator projekta Dani islamske kulture u Sloveniji, predavač sa mariborskog Filozofskog fakulteta Dragan Potočnik uvjeren je da je glavni cilj manifestacije približiti poruku te odlične kulture pomoću muzike, slike i riječi. Gosti manifestacije biće priznati stručnjaci i umjetnici iz različitih država. Vrhunac događanja biće upravo susret sa islamskim misticizmom - sa sarajevskim dervišima i iranskim zurkhani.

Potočnik upozorava da i danas islamsku civilizaciju na Zapadu često razumijemo kao suprotnost kršćanstvu i kao izvor svjetskih problema. Pri tom zaboravljamo, da obe religije proističu iz istih korijena.

»I na islam je potrebno gledati kao na druge religije iz pozicije poštovanja do drugih koji su drugog vjerskog uvjerenja, a ne sa stanovišta straha pred religijom koja ugrožava svjetski mir. Veliki problem tolerancije u Evropi jeste da ljudi na Zapadu slabo poznaju islam. Neutemeljen je strah od muslimana, jer nas oni sa svojim običajima i navikama ne samo bogate, već i uče ljubavi i poštivanju čovjeka«, smatra Potočnik.

Na svečanom otvaranju progovorili su pored drugih i rektor Mariborskog univerziteta dr. Ivan Rozman, zamjenik gradonačelnika Grada Maribor g. Rok Peče i mariborski imam Ibrahim ef. Malanović koji je u svom kratkom, ali sadržajnom obraćanju naglasio slijedeće: »Današnjem svijetu koji je sve više globaliziran nužno je potrebna zajednička suradnja koja potiče vjersku i kulturnu slobodu. To znači traženje zajedničkih vrijednosti i uzajamna suradnja prilikom građenja budućnosti. Naglasiti moramo zajedničke vrijednosti, sadržaj naših zajedničkih vrijednosti. Tu spadaju prije svega ljudsko dostojanstvo i neotuđiva ljudska prava. Svijest pripadnosti svojoj vjeri i zajednici znači da cijeniš svoje i poštuješ tuđe, da si slobodna osoba koja ne ograničava drugog u njegovoj slobodi. Zastupati vlastita stajališta te slušati i poštovati uvjerenja drugih. Živjeti po nauku svoje vjere te razmišljati o nauku drugih vjera i međusobno dijeliti vjerska i kulturna iskustva. Praviti mostove međusobnog razumijevanja, suživota kultura i vjera. Samo sa otvorenom izmjenom mišljenja možemo se približiti jedan drugom i međusobno se razumjeti.

Poznati slovenski pjesnik Anton Aškerc u jednoj od svojih pjesama zapisao je ovako:

Ne smeta vam »stranac« jedan,

stojeći među vama nepoznat?...

Ah, vidjeti samo sam htio,

kako Allaha moli Slovan.

Po svome ja - vi pa po svom

kao braća veličamo Boga;

molitva je dobra i vaša,

ukoliko je dobar uzdah srca.«

Kao vrhunac večeri bilo je predavanje muftije dr. Nedžada Grabusa koji je održao predavanje o »Islamu-izazovima i strahovima«. U svom predavanju govorio je o islamu kao religiji sa više od milijardu pripadnika. Stoljećima su islam i kršćanstvo dijelili zajednički prostor. U vrijeme globalizacije i propadanja različitih ideologija koje su obilježile 19. i 20. stoljeće, religija je ponovo dobila važno mjesto u životu miliona ljudi. Mogu li muslimani i kršćani zajedno razvijati vrijednosti koje će biti opće korisne za sve ljude bez obzira na nacionalno, etničko ili rasno porijeklo?, pitao se muftija Grabus i kroz odličnu analizu odgovorio na ovakva i slična pitanja, odnosno dileme.

U okviru manifestacije koja će trajati do 29. maja 2009. godine, biće organizirane palestinske, libanonske i iranske večeri. Predstavit će se derviši iz Sarajeva i tradicionalni iranski borilački sport varzeš.

Organizatori Dana islamske kulture u Sloveniji su pored mariborskog Filozofskog fakulteta i Islamska zajednica u Sloveniji - Odbor Maribor, Pokrajinski muzej u Mariboru i Društvo putnika Vagant.