A+ A A-

Sloboda podrazumijeva odgovornost i poštovanje gledatelja

Bosanskohercegovačka javnost, nakon sedam mjeseci, sinoć je po prvi put u programu FTV-a imala priliku opširnije, u jednoj političkoj emsiji, slušati i gledati s kakvim se problemima suočavaju građani Mostara u vrlo mučnoj igri politčkog nadmudrivanja izbora gradonačelnika.

Neshvatljivo je na kakav se način u emisiji „Odgovorite ljudima" pokazalo uredništvo najgledanije televizije u našoj zemlji prema jednom od najspecifičnijih političko-društvenih problema u Bosni i Hercegovini. U najmanju ruku, unizili su ne samo građane Mostara već izvršili nevjerovatno uvredljiv atak na zdrav razum i zdravo rasuđivanje.

Umjesto da se potrude da na najobjektivniji način predstave bosnaskohercegovačkim građanima o čemu se, zapravo, radi i gdje je "zapelo" oko izbora gradonačelnika Mostara, uredništvo ove emsije koja bi valjda trebala imati prefiks politička, izvan svih normi i kodeksa uljudnog ponašanja emisiju počinje scenama šou programa, intervjuirajući magarca. Nisu se ni potrudili da u studio dovedu stvarne političke aktere, jer svi sinošnji gosti nemaju aktivnog legitimiteta za sudjelovanje u političkim pregovorima stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću Mostara. Već u prvih deset minuta bilo je jasno da će biti riječi o teroriziranju ljudskog uma i razuma. Mostarci, koji izgleda jedini znaju o čemu je riječ, jer su naši javni emiteri propustili ili bolje reći zloupotrijebili javni prostor, da neinformišu građane, odreda su su zgražavali nad činjenicom elementarnog neznanja urednika Vlade Marića. Stiče se dojam da na F TV-u može raditi ko šta hoće. No Marić i ne može znati o kako velikom i kompleksnom pitanju je riječ kada se raspravlja o poziciji gradonačelnika u Mostaru. On čak i ne zna, a trebao bi, jer „terorizira" BH javnost, da je stvarna funkcija gradonačelnika Mostara znatno važnija od funkcije gradonačelnika Sarajeva, koji to obnaša samo nominalno. Također bi morao znati, prije nego što se upusti u slične teme, da su s područja gdje su izgubili vlast Bošnjaci morali iseliti (Istočna Hercegovina, Istočna Bosna, dok drugi narodi nisu morali seliti, čak su se i naseljavali tamo gdje je bila dominantna vlast Bošnjaka).

Uspoređujući profesionalnost uređivačke politike i novinara FTV sa recimo HTV-om čovjek se mora zacrveniti od stida, koliko su naši domaći novinari, hem tendenciozni, hem neodgojeni. Samo kod nas se može desiti da isti novinar uređuje i zabavne i informativne i šou - političke emisije. Usput rečeno, na toj televiziji već godinama nemamo priliko čuti autoritet poput akademika Filipovića, dr. Imamovića, o prof. Omeru Nakičeviću da i ne govorimo. A zašto? Možda odgovorni i profesionalni novinari ne mogu dobiti priliku da uređuju političke ili informativne emisije, ili su otjerani s ove televizije.

Krajnje je vrijeme da konačno nadležne institucije svoju percepciju usmjere na način i kvalitet iznošenja činjenica na javnim emiterima, ili će i ovaj osvrt biti proglašen pritiskom na medijsku slobodu, jer se možda našao na pogrešnom mjestu. Valjda medijska sloboda podrazumijeva i odgovornost izrečenih stavova, valjda medijska sloboda podrazumijeva i odgovornost i poštovanje prema gledateljima, koji moraju plaćati vlastito maltretiranje.

Hasan Eminović