A+ A A-

Okončana trodnevna posjeta muslimanima Sandžaka

Vrhovni poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić danas je završio trodnevnu posjetu Sandžaku. Sa svojom delegacijom koja je prethodnih dana obilazila sandžačke medžlise, danas su obišli Medžlise IZ-e Nova Varoš, Prijepolje i Priboj, gdje su održani svečani skupovi na kojima se reisu-l-ulema obratio vjernicima.

U džamiji u Novoj Varoši na podne namazu reisu-l-ulema se susreo sa građanima Nove Varoši koji su se okupili kako bi dočekali delegaciju predvođenu reisu-l-ulemom.

Vjernici su ispred džamije sa ushićenjem dočekali reisu-l-ulemu izražavajući mu dobrodošlicu i radost zbog susreta, čime je reisu-l-ulema bio dirnut. Ismet ef. Bihorac, imam džamije, predstavio je delegaciju, izrazio im dobrodošlicu i najavio govor reisu-l-uleme. Ismet ef. nije krio oduševljenje zbog posjete duhovnog vođe reisu-l-uleme Novoj Varoši nakon više decenija, te je kazao da muslimani ove godine će imati tri bajrama. „Jedan od ta tri jeste zapravo posjeta reisu-l-uleme Sandžaku koja je trajala tri dana kao što traje i bajram." - naglasio je efendija.

Želeći da reisu-l-ulema ponese sa sobom što bolje utiske iz Nove Varoši, jedan od uglednih džematlija u svoje ime i u ime Medžlisa uručio je reisu-l-ulemi poklon - rukotvorinu alema. Reisu-l-ulema je obećao da će taj alem čuvati kao dragu uspomenu u svojoj biblioteci.

Također i u Prijepolju imami su ispred Doma kulture izrazili hošgeldiju reisu-l-ulemi i njegovoj delegaciji. U prepunoj sali Doma kulture s tekbirima Prijepoljci su dočekali svoga reisa. Velikim slovima na pozadini bine stajao je natpis „Dobro nam doš'o o Reisulema". Prisutnima su se obratili Samir ef. Tandir - predsjednik Medžlisa IZ-e Prijepolje, Edhem Bičakčić - predsjednik Sabora IZ-e u BiH, Rešad ef. Plojović - muftija beogradsko-novosadski i na kraju reisu-l-ulema.

Samir ef. je izrazio dobrodošlicu gostima delegaciji reisu-l-uleme i delegaciji Mešihata i naglasio da danas Prijepoljci imaju tu čast ugostiti najvećeg islamskog autoriteta Bosne, Balkana i cijele Evrope. On je također naglasio da je Prijepolje mjesto gdje su se susretali ljudi različitih vjera i nacija ali da se nikada nisu sudarali, kao i da Prijepoljci nikada nisu zaboravljali izdaju i zlo koje im je nanešeno od strane drugih. „Poštovani reisu-l-ulema, Bošnjaci Prijepolja ti danas svjedoče da si im ti vrhovni duhovni poglavar, da im je Bosna majka a Sarajevo duhovni centar." - kazao je Samir ef.

Predsjednik Sabora IZ-e u BiH se zahvalio Glavnom muftiji Muamer ef. Zukorliću na pozivu i kazao da se vraća punih pluća i sa veoma pozitivnim impresijama. Izazio je žaljenje što su mediji pokušali stvoriti atmosferu rizika i do nekle uspjeli stvoriti atmosferu vanrednog stanja npr. u Tutinu. „Mi to nismo željeli. Nije bilo potrebe da se to dešava. Nije bilo potrebe da pijaca ne radi i da sve škole toga dana ne rade. Ali mi znamo da su to neodgovorni pojedinci. Molim Boga da ti pojedinci shvate stepen zablude u kojoj žive i da se vrate jedinstvu."

Nakon njega muftija Rešad ef. Plojović se obratio u ime Glavnog muftije koji je zbog dženaze velikom novopazarskom vakifu rah. Mehu Džankoviću bio spriječen prisustvovati ovoj manifestaciji, te je i svoje izlaganje otpočeo pozivom prisutnima da prouče Fatihu za dušu rah. hadži Meha. „Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić dolazi iz druge države. Ali on nije poglavar samo muslimanima u Bosni. Reisu-l-ulema je duhovni vođa svih Bošnjaka u svijetu ma gdje oni bili." Muftija Plojović je naglasio da u svijetu svi imaju pravo na svoje duhovne autoritete. Tako pravoslavci u Bosni se duhovno vežu za Beograd. „Muslimani u Sandžaku i svi Bošnjaci ma gdje bili su duhovno vezani za Sarajevo i to nam niko ne može osporiti." - kazao je muftija beogradsko-novosadski Rešad ef. Plojović.

Završna manifestacija održana je u Priboju u Domu kulture. Reisu-l-ulema je prethodno posjetio prostorije Medžlisa IZ-e Priboj gdje je domaćin bio glavni imam Enes ef. Svraka. On je reisu-l-ulemu upoznao sa probelima Medžlisa gdje je ukazao na trenutno najveći problem parcele za džamiju u Novom Gradu koju vlasti ne žele ustupiti Medžlisu. U Sali Doma kulture Reisu-l-ulema je također veličanstveno dočekan. Pribojcima su se obratili glavni imam Enes ef. koji je uputio riječi dobrodošlice gostima iz Sarajeva i predstavio prisutnima delegaciju koja putuje uz reisu-l-ulemu. Nakon toga, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić ukazao je na historijat institucije Reisu-l-uleme. U svom izlaganju je naglasio period kada je institucija Reisu-l-uleme nasilno prebačena u Beograd. Međutim ubrzo nakon toga na zahtjev Mehmeda Spaha, tadašnjeg političara koji je učestvovao u tadašnjoj vlasti, sjedište Reisu-l-ulema je povraćeno u Sarajevu.

Također, predsjednik Sabora g-din Bičakčić, inače bivši premijer Bosne i Hercegovine, je uputio par riječi prisutnima, gdje je kazao da su njegovi utisci o Sandžaku najbolji i da je zadovoljan ovom posjetom. On je kazao da se Islamska zajednica organizuje autonomno, međutim ima pravo uspostavljati vezu sa Rijasetom IZ-e u BiH, matičnom institucijom svih Bošnjaka u svijetu. „To je ono pravo koje mi priznajemo svima, ali zato tražimo da se to naše pravo poštuje."

Reisu-l-ulema se obraćao vjernicima na svim današnjim skupovima. U svojim izlaganjima reisu-l-ulema je istakao važnost povezivanja Islamske zajednice u BiH i Sandžaku, ali isto tako poštovanje autonomije svake od njih. „Nema te sile koja može rastaviti Bosnu od Sandžaka i Sandžak od Bosne. To je naše pravo koje mora biti poštovano." - naglašavao je Reis efendija. Reisu-l-ulema je istakao ovu posjetu Sandžaku kao vrlo važnu, jer su posjetili ustanove Mešihata od dječijeg vrtića do Internacionalnog Univerziteta. „Ovo je jedinstven primjer da su univerzitet osnovali muslimani. Ali ne običan univerzitet, već univerzitet na kojem studiraju i muslimani, i pravoslavci, i svi drugi koji žele steći znanje na elitnom univerzitetu." - kazao je reisu-l-ulema i dodao da kada bi ovo bila normalna država glavni muftija Muamer ef. Zukorlić bi dobio najveće ordene za inovacije u obrazovanju i postignute rezultate.

Ono što je okarakterisalo sve skupove tokom posjete reisu-l-uleme Sandžaku jeste nadahnuta dova za jedinstvo muslimana u Sandžaku, Bosni i cijelom svijetu i zajedničko učenje Fatihe.

Tekst i foto: Salahudin Fetić

(www.islamskazajednica.org)