A+ A A-

Njemačka: Muslimani između dvije vatre

U Njemačkoj je u posljednjih nekoliko godina formirano nekoliko muslimanskih organizacija za mlade. Šta i koliko ove grupe mogu i žele doprinijeti društvenom razvoju i s kojim problemima se suočavaju?

Pažnja javnosti bila je velika kada je više muslimanskih grupa pokrenulo projekt "S rukom u ruci protiv prisilnog vjenčanja". Poznati švajcarski stručnjak za islam i zagovarač tzv. "evropskog islama" Tariq Ramadan (Tarik Ramadan) bio je pokrovitelj ovog projekta i uspio je tokom njegovog predstavljanja u Berlinu privući brojnu publiku i predstavnike medija. Trenutno je međutim ova inicijativa "na ledu".

Tassnim al-Naggar, suorganizatorica pojašnjava zašto: "Sastali smo se i zapitali: šta možemo uraditi? Upravo iz islamskog ugla smatramo da se islam mora posmatrati kao rješenje, a ne kao problem. Imali smo koncept i podnijeli zahtjev za dobijanje finansijske podrške. Međutim Društvo za socijalalno savjetovanje preduzeća nam tu pomoć nije željelo pružiti."

Između integracije i asimilacije
U projektu, pored ostalog, sudjeluje i Muslimanska mladež Njemačke, čiji se rad pomno prati, jer se pretpostavlja da je ova organizacija vrlo bliska egipatskoj muslimanskoj braći. Predsjednik upravnog odbora Muslimanske mladeži Njemačke Hischam Abdul Ola (Hišam Abdul Ola) o tome kaže: "Mi kao muslimanska organizacija koja nastoji da aktivno sudjeluje u društvu, imamo problem, da smo između takoreći dvije vatre. S jedne strane, moramo se u sopstvenim redovima suočavati s primjedbama da moramo slušati da smo sljedbenici demokratije i da se želimo asimilirati. S druge strane moramo se suočiti sa državom, institucijama, zaštitom ustavnog poretka. Pri tome se, tako nam se bar čini, ne suočavamo sami sa sobom ili sadržajima."

„Islam nije rješenje problema"
Inicijativa protiv prisilnog vjenčanja tako najprije ostaje zapostavljena, što je žalosno za pogođene osobe. Jer, jedan muslimanski nosilac projekta bi vjerovatno mogao bolje doprijeti do ciljne grupe i preventivno djelovati.

Goetz Nordbusch (Gec Nordbuš) je iz jednog udruženja koje, kao ponuđač političkog obrazovanja, stvara most između kultura mladih i useljeničkog društva. On se zalaže za diferenciranje, kako u okviru društva, tako i u okviru islamskih muslimanskih organizacija. lslam, kaže Nordbruch, ne može biti kao što to mnogi paušaliziraju i kažu, "rješenje problema".

"Mislim da je religija ili islam dio rješenja, u smislu da mnogi mladi imaju religiozni identitet i za njih islam igra jednu ulogu. Istovremeno mislim da islam nije rješenje za problem droga, alkohola, kriminala. Jer, u ovom slučaju se ne radi o tome da se mladi trebaju zaklinjati u Kur'an i stvarati tabue jer time blokiraju suočavanje s problemom koji se onda ne može dugoročno pedagoški riješiti. Smatram da džamije i islamska udruženja istina treba uključiti ali samo kao dio širokog spektra civilno-društvenih aktera."
(www.dw-world.de)