A+ A A-

Veče Kur'ana i ilahija u džematu Kirchheim Teck

U subotu 16. 05. 2009 godine, održana je manifestacija «Veče Kur'ana i Ilahija» povodom 16 godina od osnivanja džemata i 15 godina postojanja krovne zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

U lijepom ambijentu Šlossberg-Halle upriličen je dvoiposatni program u kome su učestvovali učači Kur'ana; Senahid ef. Makić, Amir ef. Jusić i Selmir ef. Hurić iz Bosne,  te Džafer ef. Gračić džemat Tuttlingen, Fatmir ef. Ragipi albanski džemat Kirchheim Teck i haf. Benjamin ef. Idriz iz džemata Pensberg. Posebnu pažnju prisutnih izazvalo je učenje hafiza Benjamina ef. Idriza. Ilahije je učio hor imama Medžlisa Sanski Most,  te hor džemata Kirchheim Teck. Vazu-nasihatom skupu se obratio glavni imam Medžlisa Sanski Most  Husein ef. Kovačević. On je na početku predstavio Medžlis Sanski Most napomonjući da je u agresiji na ovaj grad porušeno dvadeset i sedam džamija, a da je poslije rata obnovljeno i izgrađeno trideset. Pozvao je Sanjane i sve Bošnjake da pomognu svoje džemate u domovini. Glavna poruka njegovog obraćanja bila je da se Bošnjaci međusobno pomažu u dobru i da čine korisne stvari.

Drugo obraćanje imao je prof. dr. Enes Karić koi je govorio o značaju obrazovanja i odgoja. Obrazovanjem se postigao veliki tehnološki razvoj, ali se sve više osjeća nedostatak odgoja, jer oni koji danas izazivaju ekonomsku krizu jako su obrazovani ali nisu odgojeni. Vjera nam može puno pomoći u odgajanju mlade generacije poručio je dr. Karić. Na kraju programa skupu se obratio muftija Mustafa ef. Klanco  koji je dzematlijama čestitao jubilej i pozvao na čuvanje džemata. U sredini programa prikazan je petnaestominutni film o nastanku i trajanju naših džemata u Njemačkoj. Posebno oduševljenje prisutnih izazvao je nastup domaćeg hora Bulbuli uz pratnju gitarista Anesa i Adnana kao i recitatorske sekcije učenika bosanske dopunske škole koju predvodi nastavnik Nasuf Čalaković.

Nakon završetka programa nastavljeno je druženje sa gostima iz domovine do kasno iza ponoći u džematskim prostorijama.Pored imama i džematlija koji su došli iz okolnih džemata, skupu su prisustvovali i neki imami i sabornici iz drugih oblasti. Gosti iz Sanskog Mosta su u nedjelju iza podne namaza održali prigodan program u džematu Ulm, nakon čega su nastavili put prema domovini. Foto i video zapis možete pogledati na web stranici džemata:

www.dzemat-kirchheim.de