A+ A A-

Izgradnja džamije i bošnjačkog kulturnog centra u Washingtonu

Islamska zajednica Bošnjaka u Seattle, Washington, je u završnoj fazi izgradnje džamije i bošnjačkog kulturnog centra.

Do sada je završena gruba konstrukcija džamije, postavljen metalni framing na oba sprata, završena kupola i krov, završena sva vodo i elektro instalacija, postavljeni prozori i izgrađena je munara.

Trenutno su u toku radovi na postavljanju fasadnog kamena, te mermernog kamena oko prozora i vrata. Nakon toga, trebalo bi se uraditi grijanje, a zatim unutrašnji prostor džamije.

Bošnjačka zajednica u Seattle je jedna od najmlađih bošnjačkih zajednica u SAD, a prvi Bošnjaci koji naseljavaju ovo područje bili su izbjeglice, protjerani usljed agresije na državu Bosnu i Hercegovinu.

Svjesni potrebe očuvanja svoje vjere, kulture i tradicije nova bošnjačka populacija u Seattle se organizirala i nakon zvaničnog formiranja Islamske zajednice 2000. g., Bošnjaci su 2007. g. krenuli u projekat izgradnje džamije. Obzirom da je gradnja džamije u završnoj fazi, u Islamskoj zajednici u Seattle se nadaju da će uz Božiju pomoć i osiguranje preostale materijalne podrške Bošnjaka u relativno kratkom veremenskom periodu biti u mogućnosti ozvaničiti završetak radova na džamiji.