A+ A A-

Insistiramo na hitnoj i profesionalnoj istrazi

Islamska zajednica u Srbiji oglasila se saopćenjem za javnost u kojem traži hitnu i profesionalnu istragu koja će utvrditi ko su počinioci i nalogodavci incidenta u Sjenici.

U saopćenju se ističe da je „incident u Sjenici i neodgovorne izjave aktivista pokušaja razbijanja Islamske zajednice očito imaju za cilj dizanje tenzija u Sandžaku kako bi se na bilo koji način oskrnavila svečarska atmosfera među pripadnicima Islamske zajednice.

Nije teško zaključiti ko stoji iza, navodnog, napada na Makića iz Sjenice. Dakle, radi se o očajničkim potezima grupe koja se nalazi u panici zbog neuspjeha višemjesečnog projekta protiv Islamske zajednice. Dovoljno je zapitati se za motiv ovog incidenta i ko bi mogao imati interesa od njega.

Zato insistiramo na hitnoj i profesionalnoj istrazi koja će utvrditi ko su počinioci i nalogodavci ovog incidenta.

Za Sandžak i Srbiju posjeta jedne od najuglednijih i najpoznatijih ličnosti na području Balkana i šire predstavlja najplemenitiji gest i može biti isključivo od velike koristi za ovaj prostor. Pripadnici Islamske zajednice i drugi građani Sandžaka svjesni toga sa radošću očekuju ovaj veliki događaj.

U civiliziranom svijetu poznato je da posjete ljudi ovog formata ne mogu proteći ravnodušno, te da postoje grupe koje se sa time ne slažu, a koje svoje neslaganje imaju pravo izraziti u skladu sa zakonom.

Uvjereni da je ambijent za doček reisu-l-uleme na najvišem stepenu pozitivnosti, od nadležnih državnih organa očekujemo da preduzmu sve što je neophodno kako bi doček ovako važnog gosta protekao kako dolikuje i njemu i državi", kaže se u ovom saopćenju.