A+ A A-

Čekić: Srpski nacionalisti istrajavaju na ostvarenju projekta Velike Srbije

Srpski nacionalisti pod vodstvom Dobrice Ćosića i dalje istrajavaju na ostvarivanju srpskog velikodržavnog projekta, uvjereni da će u promijenjenim međunarodnim okolnostima ostvariti nacistički i genocidni plan - ujedinjenje svih "srpskih" zemalja, odnosno formiranje velike Srbije.

Ovo je ocjena direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava prof. dr. Smaila Čekića, koji je na redovnoj tribini Univerziteta u Sarajevu imao izlaganje o temi "O srpskom velikodržavnom projektu".

Prof. Čekić kaže da se u tom procesu koriste političke metode i sredstva djelovanja primjerena novonastalim okolnostima. 

U okviru tog procesa naglašeno se koristi i nauka, koja se jednim dijelom može označiti kao "službena nauka", čiji je zadatak da obezbijedi "argumente" kojima dokazuje teze o potrebi izgrađivanja, konstruiranja i formiranja velikosrpske države.

U tom smislu se naročito koristi historija, pri čemu se pojavljuje sve više historičara s "novim" argumentima kojima dokazuju i objašnjavaju ovu tezu, naveo je prof. Čekić.

Rekao je da radi prikrivanja osvajačkog, agresivnog rata protiv BiH i zločinačke namjere o istrebljenju Bošnjaka, srpski nacionalisti obmanjuju domaću i međunarodnu javnost lažnim tezama o BiH kao srpskoj zemlji, dijelu srpskog prostora, u kojoj stoljećima kao većinsko stanovništvo žive pravoslavni Srbi, da su muslimani Srbi islamske vjere, da je četnički pokret bio antifašistički, da su za raspad SFRJ krive secesionističke republike i vatikansko-njemačko-američka zavjera i drugo.

Među brojnim lažima i obmanama, kazao je prof. Čekić, su i naknadna "saznanja i istine" Dobrice Ćosića o "demokratskim lažima u ratu", što uključuje i "laž o srebreničkom genocidu koja je postala sakralna i globalna istina".

Prof. Čekić je naveo i da ukazujući na navodnu opasnost od džihadskog islama za hrišćansku Evropu i "dužnost" Srba da se bore za historijsku istinu o ratu u BiH, Ćosić nastoji da minimizira, relativizira i negira osvajački rat protiv BiH i genocid nad Bošnjacima.

(Fena)