A+ A A-

Studenti teoloških fakulteta završili dvodnevni susret

Posjetom franjevačkom Samostanu Duha svetog u Fojnici studenti četiriju teoloških fakulteta u BiH završili su dvodnevne susrete, a koje su u Sarajevu organizirali Međureligijsko vijeće (MRV) BiH i Fondacija "Konrad Adenauer".

Kako je potvrdila Feni koordinatorica programa MRV-a BiH Božana Katava, 30 studenata s Fakulteta islamskih nauka, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče te Vrhbosanske katoličke i Franjevačke teologije, obišli su Samostan i njegov muzej te se u razgovoru sa samostanskim gvardijanom fra Mirkom Majdandžićem informirani o životu franjevaca u BiH.

Ona je potvrdila da su studenti obišli i Begovu džamiju te Fakultet islamskih nauka, gdje su se susreli s prodekanom za nastavu Zuhdijom Hasanovićem i saznali sve o historiji te visokoškolske ustanove, predmetima i načinu studija.

"Studenti su veoma zadovoljni organiziranim susretom, prvenstveno time što su imali priliku upoznati studente teoloških fakulteta druge vjerske tradicije. Najzanimljivija im je bila posjeta vjerskim objektima i školama, jer im je to bila najnepoznatija oblast", istaknula je Katava.

Susret studenata teoloških fakulteta u BiH bit će nastavljen za deset dana dvodnevnom posjetom Foči. 

Predviđen je obilazak tamošnjeg Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sv. Vasilija Ostroški" te informiranje o njegovom radu, zatim Crkve sv. Nikole i Atik-pašine džamije, koja je prije rata bila poznata po najljepšoj ornamentici. Džamija je danas u fazi rekonstrukcije.

Studenti će također tog 23. i 24. maja posjetiti i Manastir Dobrun kod Višegrada te Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu.

(Fena)