A+ A A-

Susret velikodostojnika vjerskih zajednica u Zenici

Na poziv muftije zeničkog, mr. Ejub ef. Dautovića, danas je u Zenici organiziran susret vjerskih velikodostojnika Zenice na kojem su pored muftije zeničkog prisustvovali: Jakob Montiljo, predsjednik Jevrejske opštine u Zenici, Fra Slavko Petrušić, župnik Župe Svetog Ilije Proroka u Zenici, don Vladimir Pranjić, župnik Župe ‘'Sveti Josip'' u Zenici, Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica, dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i don Anto Ledić, ravnatelj Katoličkog školskog centra ‘'Sveti Pavao'' u Zenici. Na gore navedeni susret pozvan je i paroh Srpske pravoslavne crkve u Zenici Bojan Glišić, koji istom nije prisustvovao.

Prilikom susreta vjerskih velikodostojnika Zenice istaknuta je zajednička obaveza konstruktivnog učešća i angažmana svih vjerskih zajednica u promicanju međuvjerskog dijaloga, jačanju osjećaja međusobnog poštovanja, uvažavanja i zajedničke akcije na sprečavanju devijantnih pojava u našem društvu.

Obzirom da je Zenica grad koji tradicionalno krasi otvorenost i dijalog, upravo se Zenica smatra mjestom na kojem susrete vjerskih velikodostojnika, koji se već događaju u okviru Međureligijskog vijeća BiH, treba dalje širiti na svim razinama.

Navodeći razloge organiziranja gore navedenog susreta, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, između ostalog je rekao: ''Najmanje dva razloga su nas rukovodila da upriličimo ovaj susret: prvo - da se bolje upoznamo, da razvijamo dijalog, suživot i međureligijsku toleranciju, drugo - da zajedničkim snagama krenemo u akciju protiv devijantnih pojava u našem društvu, te da radimo na jačanju institucije porodice i moralnom usmjerenju društva.