A+ A A-

Sergija za prvu džamiju u gradu Breza

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizira sergiju za prikupljanje novčanih sredstava za izgradnje gradske džamije u Brezi.

U dopisu koji je Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta uputila svim hatibima se kaže da je Rijaset IZ-e u Bosni i Hercegovini na 5. redovnoj sjednici, rješavajući po zahtjevu Medžlisa IZ Breza, donio zaključak da se oglasi sergija na području Rijaseta IZ-e za pomoć u izgradnji Gradske džamije u Brezi.

U dopisu se mole hatibi na području IZ-e u BiH i bošnjačkoj dijaspori da u petak na hutbi 29. maja 2009. godine najave džematlijama da će se poslije džume, 05. juna 2009. godine, putem sergije prikupljati prilozi za izgradnju Gradske džamije u Brezi.

Generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić, u popratnom pismu kolegama imamima, povodom organiziranja sergije, ističe da je kao dijete Breze "sanjao dan kada će i Breza imati svoj džemat i svoju džamiju", te se želi osobno zahvaliti "svakom imamu koji sa svojim džematlijama da podršku džematu Breze u izgradnji njihove gradske džamije." 

- Breza je rudarski gradić sa većinskim muslimanskim stanovništvom, ali unatoč tomu što je imala i pravoslavnu i katoličku crkvu, džamiju nikada nije mogla izgraditi. Danas Breza podiže svoj duhovni biljeg u znaku prelijepe džamije koju muslimani Breze grade već nekoliko godina, ali koju bez šire pomoći teško da mogu sagraditi.

Zahvalan Uzvišenom Allahu što sam i sam dočekao trenutak izgradnje džamije u mojoj Brezi skrušeno  Ga molim da svakog muslimana koji svojim doprinosom pomogne ovo hairli djelo obilato nagradi, kaže se u pismu generalnog skretara Rijaseta.