A+ A A-

Šta je to halal park?

Halal park predstavlja poslovnu zonu u okviru koje se nalaze proizvodni, skladištni, trgovinski, distributivni, bankarski, uslužni, stambeni i drugi sadržaji neophodni za kvalitetno poslovanje u skladu sa zahtjevima svjetskog halal tržišta.

Uloga halal parkova je da obezbijede optimalne uslove za poslovanje zainteresiranim akterima na svjetskom halal tržištu. Do sada je veliki problem predstavljala nemogućnost da se na svjetskom halal tržištu obezbijedi adekvatno snabdijevanje krajnjih  potrošača halal proizvodima i uslugama. Izgradnjom halal parkova na svim kontinentima bit će omogućeno da se proizvodnja, transport i distribucija halal proizvoda i usluga obavlja efikasnije i efektivnije. 

Na primjer halal proizvodi koji se proizvode u BH (odnosno evropskom) halal parku transportuju u halal parkove u Maleziji, Bliskom Istoku, Sjevernoj Americi, Africi, Australiji odakle će se dalje distribuirati trgovinskim lancima i krajnjim potrošačima. Također, halal proizvodi i usluge iz drugih halal parkova će se preko BH (evropskog) halal parka distribirati na evropskom halal tržištu. Firme iz BiH i Evrope čiji je rok trajanja proizvoda kratak moći će da pokreću svoje proizvodne linije u drugim halal parkovima u svijetu kako bi zadovoljili zahtjeve halal potrošača na tim tržištima i obratno proizvođači iz drugih područja moći će da pokreću svoje proizvodne linije u BH (evropskom) halal parku odakle će njihovi proizvodi biti distribuirani na evropskom halal tržištu.  Predviđeno je da se u destak zemalja u svijetu izgrade halal parkovi a jedna od zemalja je i Bosna i Hercegovina.  

Otvaranje halal parka u BiH znači da je naša zemlja prepoznata kao jedan od najozbiljnijih aktera na svjetskom halal tržištu i to je šansa koju ne smijemo propustiti. Otvaranje takvog halal parka znači izuzetno mnogo jer će privući domaće i strane investicije (trenutna procjena je da će izgradnja halal parka u Gračanici koštati oko 100.000.000 eura) i omogućiti direktno (u halal parku) i indirektno (kooperanti) zapošljavanje velikog broja građana BiH. Kada halal park u Gračanici počne raditi punim kapacitetom procjenjuje se da će godišnji promet halal proizvoda i usluga iznositi 500.000.000 eura. Pored halal parka u Gračanici planirano je otvaranje takvih parkova na još nekim lokacijama u BiH koje zadovoljavaju kriterije (blizina luke, autoputa, aerodroma, obezbijeđena infrastruktura i sl.).

Svjetsko halal tržište predstavlja najbrže rastuće tržište na svijetu sa godišnjom stopom rasta od 40%. Vrijednost halal tržišta u 2008. godini iznosila je 635 milijardi $. Evropsko halal tržište je procijenjeno na 67 milijari $. Globalna ekonomska kriza nije značajnije uticala na halal tržište jer su najznačajniji potrošači halal proizvoda najmanje zahvaćeni recesijom. Potencijali koje nudi svjetsko halal tržište su izuzetno veliki i bitno je da BiH odnosno naše firme budu dio tih svjetskih statistika.

Nermin Hadžić