A+ A A-

Usvojena rezolucija u Kongresu o promjene Ustava BiH

Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Washington DC-u obavještava javnost da je u utorak, 12. maja 2009. godine, u Predstavničkom domu Američkog kongresa usvojena  rezoluciju o Bosni i Hercegovini (H. Res. 171). Ovom rezolucijom Predstavnički dom Američkog kongresa reafirmiše svoj stav o neophodnosti ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini te o važnosti nastavka partnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije po tom pitanju.

Originalni sponzor ove rezolucije je kongresmen Howard Berman, predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku u Predstavničkom domu Američkog kongresa. Kongresmenu Bermanu se pridružilo 29 kongresmena kao ko-sponzori ove rezolucije. 

Ovom rezolucijom Američki kongres poziva na hitnu ustavnu reformu koja će omogućiti BiH da postane efektivna i efikasna u izvršavanju svojih domaćih i međunarodnih obaveza, posebno u vezi procesa pristupa Europskoj uniji i NATO savezu. Ovom rezolucijom se, između ostalog, kaže da je uključivanje BiH u Euro-atlantsku zajednicu nacionalni interes Sjedinjenih Američkih Država. Rezolucija također daje upustva novoj američkoj administraciji kako da odlučnije, energičnije i jasnije nastupi kada je u pitanju Bosna i Hercegovina predlažući između ostalog i imenovanje posebnog izaslanika za Balkan. Nadalje, SAD bezrezervno podržava suverenitet, teritorijani integritet i pravni kontinuitet države Bosne i Hercegovine. Poziva na zaključke Venecijanske komisije o neefikasnosti državnih institucija i njene preporuke za jačanjem istih, dominantna je namjera usklađivanja novog Ustvava BiH sa standardima definisanim Europskom poveljom o ljudskim pravima. Ova rezolucija ima posebnu težinu jer je donesena u sedmici koja prethodi posjeti potpredsjednika SAD-a g. Džosef Bajdena (Joseph Biden) Bosni i Hercegovini i služi kao svojevrsna uputa američkoj administraciji od strane Američkog kongresa.

"NE PITAJ ŠTA DOMOVINA MOŽE UČINITI ZA TEBE, NEGO ŠTA TI MOŽEŠ UČINITI ZA DOMOVINU"

Ovom poznatom izjavom na svom inauguracijskom govoru predsjednik John Kennedy je dotaknuo suštinu istinskog domoljublja. Ako je ovim dotaknuo i Vas jer želite učiniti nešto korisno za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, kontaktirajte nas. Mi smo network pojedinaca i organizacija širom USA, naši članovi su proaktivisti a rezultati su jedino mjerilo našeg rada i opravdanost postojanja. 

Potrebne su nam Vaše ideje, iskustva, poznanstva i kontakti, a zauzvrat Vam nudimo našu logističku podršku i prostor za kreativno i produktivno djelovanje u Vašim lokalnim zajednicama prema uredima kongresmena i senatora. Želite li se uključiti u postojeće projekte ili imate ideju za nove, bez oklijevanja nazovite naš broj telefona: (202) 291-7080 ili posaljite email na baacbh@gmail.com

Jedino zajedničkim i proaktivnim djelovanjem možemo osigurati potpunu pozornost američke administracije i tako pomoći našoj Bosni i Hercegovini. Pridružite nam se kao bi se glas Bosne još jače čuo u svjetskoj političkoj metropoli, Washington DC-u.

BAACBH, Washington DC