A+ A A-

Religija i politika u borbi protiv krize

Predstavnici hrišćanske, jevrejske i islamske vjeroispovesti i zvaničnici EU, poručili su da vrijeme krize zahtjeva jedinstvo i dijalog, kako između EU i građana, tako i između vjerskih i političkih lidera.

Evropa u krizi mora da sačuva sve one etičke vrijednosti na kojima je i zasnovana, i uspješno se odbraniti od svakog ekstremizma, poručeno je iz Brisela. Već petu godinu za redom, predstavnici tri monoteističke religije iz zemalja EU sastaju se sa zvaničnicima evropskih institucija, kako bi razmotrili najvažnija dešavanja, kao i etički doprinos u rješavanju problema sa kojima se građani Evrope suočavaju.

Ovogodišnji sastanak u Briselu, okupio je vjerske predstavnike Islama, Judaizma i Hrišćanstava iz 12 zemalja EU i Rusije, a razgovaralo se o ekonomskoj krizi i uticaju etičkih vrijednosti na upravljanje ekonomijom u Evropi, ali i svijetu.

 

Vjerom protiv straha i ekstremizma

Vidljivo je da turbulencije koje su zahvatile finansijski sistem i ekonomska kriza imaju danas veliki uticaj na drštvo i svakodnevni život građana Evrope. Ova kriza zahtjeva suočavanje ekonomskog poslovanja sa osnovnim etičkim vrijednostima, na kojima se zasniva EU već 50 godina, a civilno društvo, kao i religijske zajednice moraju dati ključni doprinos u pronalaženju održivih rješenja u izazovima današnjice, poručio je sa predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Baroso.

„U vremenima krize ne smijemo dozvoliti da preovladaju strah, ekstremizam, ksenofobija, antisemitizam, antiislamizam ili ultranacionalizam. Evropa mora da odbrani svoje vrijednosti, kao i odgovornost koju ima prema svojim građanima. Naša je osnovna ideja da udružimo zalaganje na ekonomskom polju sa onim u oblasti socijalne pravde. U EU mi to doživljavamo kao prioritet."

 

Institucionalizovati saradnju crkve i EU?

Na sastanku vjerskih i političkih predstavnika EU, zaključeno je da bi trebalo osnažiti mehanizme odgovornosti, a pogotovo insistirati na etičkoj odgovornosti u finansijskim i ekonomskim aktivnostima. Vrijeme i problemi sa kojima se suočavamo, pojačava potrebu za dialogom, kako između EU i njenih građana, tako i između političkih i vjerskih lidera unutar Unije.

Za sada je taj institucionalno-religijski dijalog zasnovan na dobroj volji svih učesnika, ali bi se usvajanjem Lisabonskog sporazum mogao i ozvaničiti, istakao je predsjednik Evropskog parlamenta, Hans Gert Petering.

"Lisabonskim ugovorom, kada jednom stupi na snagu, ovaj interreligijski dijalog bio bi formalizovan u svim institucijama EU. To će biti prvi put da se naše crkve i religijske zajednice uključe u zakon EU."

Vjerski velikodostojnici i predstavnici institucija EU saglasili su se da je došlo vreme za jedinstvo i dijalog, kako bi se izgradile čvrste, zajedničke pozicije o najvažnijim pitanjima u Evropi danas.

(www.dw-world.de)