A+ A A-

Poboljšanje odnosa SAD-a i Irana brine američke saveznike u regiji

Srednjoistočni analitičari kažu da su napori Washingtona za početak dijaloga s Teheranom uzbunili najbliže američke saveznike među arapskim zemljama. Patrick Clawson, stručnjak za Iran pri washingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku, kaže da su arapske zemlje zabrinute oko bilo kakve značajnije promjene strateške ravnoteže oko Perzijskog zaljeva.

"Te zemlje ne žele vidjeti Sjedinjene Države i Iran kao bliske savzenike. One se pribojavaju da bi Sjedinjene Države mogle vidjeti Iran kao veliku stratešku nagradu u regiji."

U nedavnoj izjavi naftom bogate zemlje iz Vijeća za suradnju u zaljevu izrazile su nadu da bilo kakav dijalog između Sjedinjenih Država i Irana neće biti na štetu arapskih zemalja zaljeva. Egipat sve glasnije izražava bojazni oko Irana nakon što je Kairo - kako tvrdi - otkrio jednu ćeliju Hezbollaha koja je navodno planirala akcije za destabilizaciju Egipta. Tijekom nedavne posjete Kairu američki ministar obrane Robert Gates pokušao je umiriti arapske saveznike u regiji oko američki napora za uspostavljenje dijaloga s Iranom.

"Važno nam je da naši prijatelji i partneri ovdje na Srednjem istoku budu uvjereni da će Sjedinjene Države biti vrlo otvorene i transparentne oko tih kontakata te da ćemo naše prijetelje informirati o onome što se bude događalo tako da nitko ne bude iznenađen."

U rijetkom podudaranju interesa sa svojim arapskim susjedina Izrael je, također, izdvojio Iran kao najveću prijetnju stabilnosti regije. Američki senator John Kerry, predsjednik senatskog Odbora za vanjsku politiku, izjavio je da dolazi do velike geopolitičke promjene na Srednjem istoku.

"Dakle postoji nova realnost, da su umjerene arapske zemlje i Izrael zajedno više zabrinute Iranom nego jedni drugima. Kao rezultat toga, one sada surađuju na načine koji su do prije svega nekoliko godina bili nezamislivi."

Brojne zemlje izrazile su bojazan zbog iranskog nuklearnog i raketnog programa. Izrael i zemlje Perzijskog zaljeva utrošile su milijarde dolara na proturaketni obrambeni sustav Patriot. Srednjoistočni analitičar Patrick Clawson kaže da su Ujedinjeni Arapski Emirati upravo odobrili izdvajanje sedam milijardi dolara za kupovinu još modernijeg obrambenog sustava od Sjedinjenih Država.

"Ujedinjeni Arapski Emirati jedina su zemlja na svijetu koja je izrazila zanimanje za taj najsuvremeniji sustav. Sustav je zamišljen kao obrana od potencijalnih iranskih raketa. Zemlje Perzijskog zaljeva vrlo su zabrinute napretkom iranskog raketnog programa."

Neki analitičari spekuliraju da će administracija predsjednika Obame brzo poduzeti korake za promjenu odnosa s Iranom kako bi se stvorila velika pogodba time što bi se dali neki ustupci po pitanju izraelske i arapske sigurnosti u zamjenu za okončanje nuklernog programa Teherana. Međutim, ministar obrane Robert Gates kaže da će napredak u odnosima Washingtona i Teherana vjerojatno biti spor.

"Bojazni da će doći do neke velike pogodbe, dogovorene u tajnosti, potpuno su nerealistične."

Američka državna tajnica Hillary Clinton kaže da ukoliko američko otvaranje prema Iranu ne poluči rezultat Sjedinjene Države pripremaju temelje za nove ekonomske i političke sankcije. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda već je odobrilo nekoliko krugova sankcija protiv Irana zbog njegovog prkošenja zahtjevima za transparetnost njegovog nuklearnog programa.

(www.voanews.com/croatian)