A+ A A-

Veličanstveno „Veče Kur'ana“ u Tešnju

Tradicionalno, svake godine na području Medžlisa IZ-e Tešanj upriliči se bogat  program u povodu

7. maja „Dana džamija", pa je tako bilo i ove godine iz koga izdvajamo:

1. Natjecanje učenika svih srednjih škola za najbolji lirerarni rad na temu „Džamija - smiraj moje duše", održano u utorak 28.04.2009. godine u amfiteatru srednjih škola. Komisija je nakon pregleda svih radova izdvojila tri najkvalitetnija i to: I. mjesto - Mujezinović Aida, II mjesto Agić Nedžad i III mjesto Brka Emina.

2. Mevlud za šehide u džamiji džemata Dobropolje-Mekiš 3. maja 2009.g., ovaj Mevlud se tradicionalno održava svake godine u saradnji  sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca općine Tešanj. Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ-e Tešanj, a prisutnima su se prigodno obratili Muhamed Jahić, predsjednik OPŠiPB i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj Fuad ef. Omerbašić prof.. Mevludu je prisustvovalo preko 1000 džematlija.

3. „Veče Kur'ana"  u džamiji džemata Miljanovci Novi 7. maja 2009. g. - Tradicionalno svake godine centralni dio programa u povodu 7. maja održava se u ovoj džamiji jer se na temeljima ove prelijepe džamije sa dvije munare nalazila džamija koju su agresori dalekometnom artiljerijom porušili (jedina porušena džamija na području Medžlisa IZ-e Tešanj).

Karakteristika ovogodišnjeg programa, pored učenje Kur'ana,  je prisustvo velikog broja džematlija (džamija i harem su bili prepuni) i zvaničnika Islamske zajednice iz drugih sredina ( Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, dekan IPF u Zenici dr. Zuhdija Adilović, dr. hafiz Halil Mehtić, delegacije: Medžlisa IZ-e Zagreb na čelu sa glavnim imamom hafizom Azizom Alilijem, Medžlisa IZ-e Rijeka na čelu sa glavnim imamom Hajrudinom ef. Mujkanovićem, Medžlisa IZ-e Rogatica na čelu sa glavnim imamom Madžidom  ef. Alihodžićem, Medžlisa IZ-e Kiseljak na čelu sa glavnim imamom Muharemom ef. Sijerčićem, Medžlisa IZ-e Maglaj na čalu sa glavnim imamom Izudinom ef. Kurškom i dr.), zvaničnika iz javnog života (Načelnik Općine Tešanj, Ministar FMUP i dr.).

Nakon klanjanja akšam-namaza, upućenog selama i riječi dobrodošlice mjesnog imama hafiza Nermina ef. Ibrahimovića. prof. Kur'an su učili; Ćamil ef. Hajdarević iz Visokog, zaposlen kao imam na području Medžlisa IZ-e Fojnica, hafiz Nijaz ef. Malagić prof., iz Srebrenice, zaposlen kao imam u Avdipašinoj džamiji u Tešnju, hafiz Alija Rahman prof., iz Šija, zaposlen kao imam u džematu Šije Gornje Polje, Hajrudin ef. Mujkanović prof.  iz Ševarlija-Doboj, zaposlen kao Glavni imam Medžlisa IZ-e Rijeka.

Potom su se prisutnima prigodno obratili: Fuad ef. Omerbašić prof., glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj - koji je nakon selama i dobrodošlice prisutnima, te čestitke džematu Miljanovci Novi na konstantnom naporu na održavanju i dodatnom uređenju džamije istakao da "...ambijent u kome se mi večeras nalazimo govori o našem odnosu prema džamiji, prema džematu, prema zajednici i sve dok budemo imali ispravan ovaj odnos možemo se nadati srećnijoj budućnosti.".  

Dr. hafiz Halil ef. Mehtić, redovni profesaor na IPF u Zenici, je kazao: " ...hvala Allahu dž.š. Koji nas je večeras okupio na ovom časnom mjestu da bismo Mu zahvaljivali, da bismo Ga veličali i da bi Mu se Njegovim govorom približili. Kad god se jedna skupina Allahovih robova sakupi u nekoj od Njegovih kuća, džamija, da bi učili Allahovu knjigu i proučavali je Allah na taj skup spusti svoju smirenost, sekilu, obaspe ih Svojom milošću, njih okruže meleki i Allah ih spomene kod onih što su kod Njega. A šta će nam veća čast, braćo i sestre, od ove večerašnje časti i blagodati da smo došli na ovaj skup da bismo učili i slušali o Allahovoj knjizi, da bi nas Uzvišeni Allah dž.š. počastio Svojom sekilom.

Mi večeras ovdje svejdočimo, Gospodaru naš, da smo se okupili da spominjemo TvojeUzvišeno ime i da Ti zahvaljujemo na blagodati islama i imana, na blagodati vjere koju si nam dao i mi smo se ovdje sakupili da posvjedočimo našu vjeru i da potvrdimo Inaša-Allahu-Teala da ćemo se do kraja svoga života boriti da bi ovakvih manifestacija bilo, da bi ovakvih Božijih kuća bilo i dušmani, ma koliko rušili i ma koliko im smetale naše džamije, mi ćemo Inaša-Allahu-Teala te džamije čuvati u našim džematima i našim srcima.

Nije se mogao izabrati bolji povod niti bolji način da obilježavamo "Dan džamija" od učenja Allahove dž.š. knjige jer se to ubraja u najodabranije ibadete. Uzvišeni Allah dž.š. kaže (ovdje je citirao ajat na arapskom jeziku) - zaista, oni koji uče Allahovu knjigu i klanjaju namaz, i od onoga što smo im mi dali udjeljuju i troše tajno i javno, mogu se nadati nagradi neprolaznoj..."

Dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF u Zenici svoje obraćanje započeo je kur'anskim ajetom "džamije su Allaha radi i zato nikome drugome osim Allaha dovu ne činite". Sve dok nam na prvom mjestu bude Allah dž.š. i Njegov Poslanik bit ćemo pobjednici u svakom pogledu, a i naši neprijatelji su davno reklio kada ćemo pobijediti - kada nas na sabahu bude koliko na džumi... džamija je okosnica našeg identiteta, iz džamije treba da potiču svi pozitivni projekti, oko džamije treba sve da se "vrti", iz džamije potiču ideje, ogranizuju se akcije, sklapaju dogovori...

Braćo, nema veće snage od snage vjere. Jedna od najvećih pošasti koje haraju svijetom jeste droga, ovisnost. Svi centri za liječenje od ovisnosti na svijetu imaju jedan jedini recept koji se pokazao uspješan, jedino on, a to je vjera. Iman je snaga koja je jača od svake fizičke potrebe čovjeka..." 

Mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički, je ukazao da je ovo vrijeme prisjećanja, ali i vrijeme pouka i poruka te još jednom pozvao na jačanje jedinstva iz nutra i iz vana: "Ovo je braćo vrijeme prisjećanja, vrijeme u kome se prisjećamo šta se dešavalo u periodu ‘92.-‘95. ... kada se prisjećamo svih naših šehida..., ali ovo je i trenutak kada treba da uzimamo pouku i poruku i da vidimo šta to treba da činimo i radimo mi koje je Allah dž.š. počastio darom slobode, darom mira i darom vjere islama. Ovo je vrijeme da vršimo duhovnu obnovu i da mijenjamo sami sebe iz nutra, da gradimo jedinstvo iz nutra i da gradimo jedinstvo iz vana. Graditi jedinstvo iz nutra znači vratiti se Kur'anu , vratiti se Božijem Poslaniku, izbaciti sve loše osobine i svojstva koja imamo, dobro "izbrusiti" svoje srce od svih naslaga, očistiti svoju dušu od svih poroka i učiniti je čistom, baš kao što je ova vaša lijepa džamija, bijela, čista, na njoj se sve primijeti, e tako se i na duši braćo primjeti, ako zavidi, ako mrzi, ako prezire, ako ne voli..., a graditi jedinstvo iz vana znači  da možemo u ovako lijepom džematu na svih 5 vakata namaza zajedno stati u saf i kazati jedan drugome selamun alejkum, kako si, mogu li ti pomoći...i da se onda ponosimo što živimo u takvoj sredini i takvom društvu gdje vlada pravda, pobožnost, darežljivost, mir, sigurnost i stid - i da možemo kazati - e to je islamsko društvo...".

Nakon toga su uručene diplome i nagrade pobjednicima mektebskog takmičenja (nagrade pobjednicima iz Kira'eta u kategoriji do 12 godine uručio je hafiz Aziz Alili, u kategoriji od 12 do 15 godina dr.hafiz Halil Mehtić, a pobjednicima iz Općeg znanja Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović) dok je nagrade pobjednicima na natječaju za najbolji literarni rad učenika srednjih škola uručio predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj hadži Edib Turalić.

Pred kraj programa je hafiz Aziz Alili svojim lijepim, umilnim glasom, kako to samo on zna,  učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog napojio srca prisutnih vjernika  koji su u potpunom miru i zanosu slušali njegovo učenje. Bila nam je velika čast i zadovoljstvo provesti vrijeme na ovom veličanstvenom skupu.

Dovu na kraju programa je proučio dr. hafiz Halil Mehtić.

Nakon klanjanja jacije-namaza u istoj džamiji otvorena je nova savremena multimedijalna mektebska učionica kojoj su džematlije ovog džemata dali ime "Rašid ef. Omerbašić" po prvom imamu i muallimu ovog džemata. Učionicu je svečano otvorio predsjednik džematskog odbora hadži Muharem Kruško. 

4. Uručenje kompjutera za mektebe u petak 8. maja 2009.g.- U prostorijama OŠ "Gazi ferhad-beg" u Jablanici upriličena je primopredaja 6 kompjutera za potrebe 6 mekteba na području džemata Jablanica, Karadaglije i Čaglići  od strane Udruženja građana "Tragovi-Crvi Vrh".

Tom prilikom predsjednik radne grupe za praćenje, razvoj i pomaganje obrazovnih institucija pri ovom udruženju mr. Ibrahim Plančić je istakao:"Ovo je  skroman doprinos i podrška razvoju i afirmaciji mekteba kao prvih obrazovnih institucija koje su nastale na ovim prostorima". Dodao je;..."da su mektebi svojom formom i misijom na određeni način oblikovali svijest, kulturu i tradiciju ljudi ovog područja afirmirajući i svjedočeći  o našem identitetu. Zbog toga, u vrijeme porasta maloljetničke delikvencije i nemorala, mektebi mogu odigrati značajnu preventivnu ulogu kao temeljna odgojno-obrazovna komponenta društva."

Zahvaljujući se na poklonu, predsjednik Medžlisa IZ-e Tešanj, hadži Edib Turalić je istakao da ovi računari  dolaze u vrijeme kada Medžlis IZ-e Tešanj radi na standardizaciji i osavremenjavanju mektebskih učionica i da je posebno obradovan činjenicom da ni u vrijeme opće globalne krize nije nestalo onih koji će svojim sredsatvima i radom pomagati organe i ustanove Islamske zajednice.

U ime džemata računare su preuzeli: Dževad ef. Hasanbašić za mektebe Jablanica i Ripna; Husein ef. Bećirović za mektebe Karadaglije i Oruče; a Mirsad ef. Bećirović za mektebe Čaglići i Roše.

 

Suljo Djedović