A+ A A-

Danas je praznik za Bošnjake Sandžaka - Dan bošnjačke zastave

Najviši zakonodavni i predstavnički organ Islamske zajednice, na svom redovnom proljećnom zasijedanju, održanom 09. 05. 2009. god. u Novom Pazaru, uputio je čestitku svim pripadnicima bošnjačke nacionalnosti u Srbiji upovodu 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave. Tom prilikom, Sabor je obavezao sve ustanove i medžlise Islamske zajednice na području Sandžaka da toga dana na svojim administrativnim objektima istaknu zastavu Islamske zajednice i nacionalnu bošnjačku zastavu.

Dan Bošnjačke nacionalne zajednice obilježava se 11. maja, a na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Odluke o potvrđivanju nacionalnih simbola i praznika bošnjačke nacionalne manjine.

Dan bošnjačke nacionalne zastave je praznik i neradni dan u svim gradovima i opštinama u Srbiji u kojima živi većinsko bošnjačko stanovništvo.

Poštujući odluku Sabora, danas su na svim objektima Mešihata Islamske zajednice istaknute bošnjačka zastava kao simbol bošnjačke zajednice i zastava Islamske zajednice.

Bošnjačka zastava može se istaći u svim zgradama i prostorijama lokalnih organa i organizacija.

Povodom praznika Dana bošnjačke nacionalne zastave neće raditi Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru, Fakultet za islamske studije, Medresa „Gazi Isa-beg", Mekteb „Rewda i Wildan". Ovim povodom neradan je dan i za Gradsku upravu, javna preduzeća, osnovne i srednje škole i druge ustanove i organizacije.

S.Fetić

(www.islamskazajednica.org)