A+ A A-

Održana redovna sjednica Sabora IZ u Srbiji

Sabor zatražio od predsjednika Republike, Vlade i Ministarstva vjera da zaustave diskriminatorsko ponašanje državnih organa prema muslimanima i Islamskoj zajednici.

Najviši zakonodavni i predstavnički organ Islamske zajednice, na svom redovnom proljećnom zasijedanju, održanom 09. 05. 2009. god. u Novom Pazaru, uputio je čestitku svim pripadnicima bošnjačke nacionalnosti u Srbiji u povodu 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave. Tom prilikom, Sabor je obavezao sve ustanove i medžlise Islamske zajednice na području Sandžaka da toga dana na svojim administrativnim objektima istaknu zastavu Islamske zajednice i nacionalnu bošnjačku zastavu.

Sabor je izrazio radost i ukazao na izuzetan značaj najavljene posjete reisu-l-uleme Sandžaku.

Članovi Sabora izrazili su punu podršku Muftijstvu beogradsko-novosadskom, ulemi i muslimanima tog područja u borbi za očuvanje jedinstva i autonomnosti Islamske zajednice.

Razmatrajući stanje vjerskih prava pripadnika Islamske zajednice, članovi Sabora su jednoglasnom odlukom najoštrije osudili sve učestalije pojave kršenja vjerskih prava i sloboda u Srbiji i pojave diskriminacije nad pripadnicima Islamske zajednice i Islamskom zajednicom od strane državnih organa, zahtijevajući od predsjednika Republike, Vlade i Ministarstva vjera da zaustave ovu pojavu.

Na ovom zasijedanju Sabor je usvojio godišnji Izvještaj o radu Mešihata, te završni račun za 2008. i prijedlog budžeta za 2009. godinu.

(www.islamskazajednica.org)