A+ A A-

Pravobranioci RS: Muslimani su sami srušili džamije

U žalbi koju su pravobranioci Republike Srpske i Grada Banje Luke uložili na presudu kojom su dužni platiti 64.762.347 maraka za 16 porušenih banjalučkih džamija, odgovornost RS za zločine minimizira se do te mjere da se čak aludira na to da su "muslimani mogući rušitelji Ferhadije i Arnaudije".

Tako se u žalbi tužena strana brani izjavom da su "tokom rata u BiH korištena sva političko-propagandna sredstva da se jedna strana prikaže gorom kod međunarodne zajednice". Kao primjer navode masakre u sarajevskoj ulici Ferhadija i na pijaci Markale, odnosno citate iz knjige francuskog publiciste Žaka Melina (Jacques).

Pozivajući se na analize takozvanih izraelskih stručnjaka i tvrdnju da su masakr na
Markalama počinili muslimani, odbacuju odgovornost za rušenje dvije najznačajnije banjalučke džamije i idu do te krajnosti da čak navode pripadnike Hezbolaha i Afganistance kao moguće izvršioce.

U reakciji na ovakve navode žalbe iz RS, pravni zastupnik Islamske zajednice u BiH Esad Hrvačić izjavio je za naš list da cijeli svijet zna šta se dogodilo u BiH u ratu.

- Navodi iz žalbe za mene nemaju apsolutno nikakvu pravnu utemeljenost da bi ih uopće mogao komentirati. Mi smo na žalbu odgovorili protivargumentima i zaista smo uvjereni da ćemo uskoro imati potvrdu prvostepene presude - izjavio je Hrvačić.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj izjavio je za "Dnevni avaz" da iznošenje žalbe u
javnosti smatra pritiskom na sud.

- Terorizam je krivično djelo za koje odgovara pojedinac, a ne država, i mi smo naveli teroriste Hezbolaha kao primjer. Nismo rekli da su oni srušili Ferhadiju i Arnaudiju - rekao je Radulj.

Nova tužba u pripremi

Islamska zajednica u BiH priprema još jednu historijsku tužbu protiv RS zbog rušenja svih džamija na području BiH, i to na terenu gdje nije bilo ratnih djelovanja. To su džamije u Foči, Prnjavoru, Prijedoru, Trebinju...

(www.dnevniavaz.ba)