A+ A A-

Mostar rodno mjesto bošnjačke politike

U dvorani Narodnog pozorišta u Mostaru sinoć je održana tribina pod nazivom "Bošnjački identitet na udaru deislamizacije" koju je vodio književnik, publicista i novinar Fatmir Alispahić. Tijekom izlaganja Alispahić je kazao kako je na jučerašnji dan prije 110 godina, 5. svibnja 1899. godine, Mostar bio rodno mjesto bošnjačke politike.

Dva dana prije tog značajnog datuma, kako je kazao, dogodila se otmica djevojčice Fate Omanović od strane katoličkih misionara i to je izazvalo prosvjed mostarskih Bošnjaka, koji su se sakupili u kirethani i predvođeni muftijom Džabićem osnovali odbor od 12 članova koji je predvodio prosvjed.

Iz ovog je prosvjeda, kako je istaknuto, nastao pokret za vakufsko-mearifsku autonomiju, kojim je začeto moderno političko djelovanje u Bošnjaka.

"Ono što je u to vrijeme predstavljalo pokrštavanje, to danas ima oblik deislamizacije", kazao je Alispahić, istakavši kako u kontinuitetu od vremena Austrougarske do danas postoje istovjetni dramaturški obrasci ponižavanja Bošnjaka u njihovom vjerskom smislu, u smislu njihovog vjerskog dostojanstva.

Dodao je kako postoji više slučajeva koji nisu cjelovito istraženi, a koji dokazuju da je u vrijeme genocidne agresije postojala i srpsko-hrvatska i međunarodna nakana da se Bošnjaci razmuslimane, da se otjeraju od svoje vjere.

Nemamo nikakvog razloga, kako je kazao, i uporišta da bismo vjerovali da su se danas te iste snage, koje su to činile u vrijeme genocidne agresije, promijenile.

"Rezultat je genocida to što Bošnjaka više nema tamo gdje ih je bilo, ali šta je s Bošnjacima danas tamo gdje su u većini?

Danas, pod pritiskom medija, pod pritiskom nametnute krivice, pod stalnim pritiskom islamofobije, pomalo stječemo utisak da smo podstanari u svojoj zemlji, što su nas uvjeravali još od vremena Austrije. Znamo da nas nema tamo gdje nas je bilo, ali postoji još jedna iluzija, a to je da mislimo da nas ima ovdje gdje smo fizička većina. Nas nema, zato što je potpuno izbačena iz javnog prostora bošnjačka akademska elita", kazao je Alispahić.

Tribina "Bošnjački identitet na udaru deislamizacije" organizirana je u okviru manifestacija "Dani mevluda i zikra 2009".